Ανασκαφικές Έρευνες Επανομής Excavations
Ανασκαφικές Έρευνες στην Περιοχή Επανομής Θεσσαλονίκης Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών Excavations
Χώρος ταφής στο Λιμόρι
Η φυσική ομορφιά της Επανομής προσφέρει εκπλήξεις σε κάθε είδους επισκέπτη. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα, από όλες τις ιστορικές περιόδους Οργανωμένος Παλαιοχριστιανικός χώρος ταφής στη θέση ‘’Λιμόρι’’ 4ο-5ο αι. , Σαράντα δύο τάφοι 2ου-5ου αιώνα μ.Χ., Παλαιοχριστιανική εκκλησία στη θέση ‘’Μπγιαδούδι’’, Μετόχι της Μονής Αγίας Αναστασίας στη θέση Κριτζιανά, τον υδροβιότοπο, ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον 4km νότια του οικισμού στη θέση Τσαΐρι, ενταγμένος στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura , έως τα καταγάλανα νερά στις χιλιομέτρων παραλίες απαράμιλλου κάλλους. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, ο Ποταμός με το γνωστό ναυάγιο, το φανάρι, η ακτή αγελαδάρικο, το κτήμα του Καραγκιόζη, η παραλία του όρμου Επανομής» και η ακτή Μεσημερίου.
Αρχαιολογικά Ευρήματα Excavations
Στην περιοχή της Επανομής έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται κυρίως στα παλαιοχριστιανικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια. Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους είναι το νεκροταφείο στη θέση Λιμόρι, το οποίο εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Επανομής. Πρόκειται για οργανωμένο παλαιοχριστιανικό χώρο ταφής ο οποίος ήταν σε χρήση όλο τον 4ο και το πρώτο μισό του 5ου μ.χ. αιώνα.
Το νεκροταφείο στο Λιμόρι
Το Λιμόρι βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου BΔ από τον οικισμό της Eπανομής, όπου είχε έλθει στην επιφάνεια με την άροση μια μικρή συστάδα τάφων. Oι τάφοι αυτοί, σε συνδυασμό με τη διάσπαρτη κεραμική και προπάντων το τοπωνύμιο Λιμόρι, το οποίο προέρχεται από το παλαιοχριστιανικό μεμόριον, από όπου εν συνεχεία παράγεται το νεοελληνικό μνημόριον και μνημούρι, με την έννοια του τάφου και του νεκροταφείου, συνηγορούσαν για την ύπαρξη ενός παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου στην περιοχή. Kαι είναι πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι διατηρήθηκε, έστω και παρεφθαρμένο, το τοπωνύμιο Λιμόρι επί τόσους αιώνες.
Με τα δεδομένα αυτά διενεργήθηκε στη θέση Λιμόρι ανασκαφική έρευνα, σε μια έκταση δέκα περίπου στρεμμάτων, στα αγροτεμάχια αρ. 1417 και 1418, όπου αποκαλύφθηκαν συνολικά σαράντα δύο τάφοι διαφόρων τύπων: απλοί λακκοειδείς, λακκοειδείς με κάλυψη από ασβεστολιθικές πλάκες, κεραμοσκεπείς καλυβίτες, κτιστοί κιβωτιόσχημοι με οριζόντια κάλυψη και άλλοι με αετωματική στέγαση. Excavations
Ο Θεοχάρης Παζαράς
Ο Θεοχάρης Παζαράς γεννήθηκε στην Επανομή και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία
στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε αρχικά ως Επιμελητής και μετέπειτα ως έφορος Αρχαιοτήτων στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τελευταία στο Άγιον Όρος.
Το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Tο 1991 εξελέγη ως επίκουρος καθηγητής στο Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας του
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια το 1995 εξελίχθηκε, μετά από κρίση, σε
αναπληρωτή καθηγητή και το έτος 2000 εξελέγη παμψηφεί στην καταληκτική βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, διδάσκοντας Βυζαντινή Αρχαιολογία έως την αφυπηρέτησή του το 2009, οπότε έλαβε και τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.
Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια, τοπικά και διεθνή. Oι έρευνές του είναι σχετικές με τη
μνημειακή τοπογραφία της Μακεδονίας και του Aγίου Όρους, με ανασκαφές, συντηρήσεις και στερεώσεις μνημείων, καταγραφές μνημείων και κειμηλίων και οι δημοσιεύσεις του αφορούν σε θέματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Aρχαιολογίας και Tέχνης, με ιδιαίτερη ειδίκευση στη βυζαντινή γλυπτική.
Στην περιοχή της Επανομής έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται κυρίως στα παλαιοχριστιανικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια. Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους είναι το νεκροταφείο στη θέση Λιμόρι, το οποίο εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Επανομής. Πρόκειται για οργανωμένο παλαιοχριστιανικό χώρο ταφής ο οποίος ήταν σε χρήση όλο τον 4ο και το πρώτο μισό του 5ου μ.χ. αιώνα. Excavations
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως 42 τάφους διαφόρων κατηγοριών, μέσα και γύρω από τους οποίους βρέθηκαν αρκετά σκεύη, αγγεία, κοσμήματα, αλλά και νομίσματα που χρονολογούνται από το τέλος του 2ου μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα. Ανατολικά του νεκροταφείου στο Λιμόρι, στη θέση Μπγιαδούδι, ήρθαν στο φως τα ερείπια μιας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Ο ναός διέθετε πλούσιο γλυπτό αρχιτεκτονικό διάκοσμο, με πολύχρωμα μάρμαρα και ψηφιδωτά με φύλλα χρυσού και αργύρου. Excavations