Μουσείο Οίνου Wine Museum

Μουσείο Οίνου Wine Museum
Μουσείο-Γεροβασιλείου

Το καλό κρασί, o τρόπος παραγωγής του και η σημασία του για τον άνθρωπο αποτελούν τον κεντρικό μουσειολογικό άξονα του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου. Wine Museum

Συλλογές ανοιχτηριών μπουκαλιών αγγείων

Τα αποκτήματα του μουσείου με κριτήριο το ρόλο τους απαρτίζουν δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Η γειτνίαση με τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τις αίθουσες γευσιγνωσίας ενισχύουν, ανάλογα με την εποχή, το βίωμα του επισκέπτη.

Μουσείο Γεροβασιλείου3
wine museum

Ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς Wine Museum

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινά το 1976, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του ’70, αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ’ έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Αμπελώνας οινοποιείο Επανομής

Η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας.

Το έργο της κατασκευής του μουσείου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους καθηγητές του Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας Διαχείρισης Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ματούλα Σκαλτσά μουσειολόγος και Πάνο Τζώνο αρχιτέκτονα. Τον Οκτώβριο του 2008 εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Eκπαιδευτικά προγράμματα

Eκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφετηρία τον πλούτο των ερεθισμάτων και των πληροφοριών, που προσφέρει ο αμπελώνας, το οινοποιείο και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και εστιάζουν σε διαφορετικές θεματικές.

Μικρή Ιστορία του κρασιού εκθέτει συνοπτικά τη διαχρονική οικονομική, κοινωνική και συμβολική σημασία του κρασιού. Σε συνέχεια οι ενότητες Το αμπέλι, Η οινοποίηση, Το βαρέλι, Η ωρίμαση παρουσιάζουν τη συλλογή εργαλείων και σκευών, τα οποία μαζί με κείμενα, εικόνες και κινούμενα τρισδιάστατα σχέδια, ζωντανεύουν τις διαδικασίες με τις οποίες ο άνθρωπος καλλιεργεί το αμπέλι και φτιάχνει το κρασί. Wine Museum

Μουσείο Γεροβασιλείου4
Ξενάγηση
Κανονικό€ 5,00
Μειωμένο € 2,50
Μουσείο

Δωρεάν είσοδος

Παιδιά έως 18 ετών, μουσειολόγοι, φοιτητές-σπουδαστές σχολών σχετικών με το χώρο του κρασιού.

Μουσείο Γεροβασιλείου7

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:

1 Φεβρουαρίου – Άγιος Τρύφωνας, προστάτης του αμπελιού
18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
2η Κυριακή του Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού
«Ανοιχτές Πόρτες» – Εκδηλώσεις οινοποιείων-μελών της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ένα Σαββατοκύριακο του Μαΐου

Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.

Επιτρέπεται η φωτογράφιση χωρίς φλας. Η βιντεοσκόπηση δεν επιτρέπεται.

Ώρες Επισκέψεων

Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή10:00-16:00
Τετάρτη13:00-19:00
Σάββατο, Κυριακή11:00-17:00
Τρίτη κλειστά 

Το Κτήμα παραμένει κλειστό τις εξής μέρες κατά τη διάρκεια του έτους:
1 και 6 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα, Κυριακή και δεύτερη μέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, 11 Μαΐου (Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης, Πολιούχος Επανομής), 13-21 Αυγούστου (καλοκαιρινές διακοπές), 28 Οκτωβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι επισκέψιμο από σχολεία, πραγματοποιώντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στόχος είναι η καλλιέργεια της ιδέας του αμπελιού και του κρασιού ως πολιτισμικό αγαθό σε μικρούς και μεγάλους.

Μουσείο Γεροβασιλείου2

Η είσοδος στους μαθητές και στους συνοδούς-εκπαιδευτικούς είναι ελεύθερη. Η κράτηση είναι απαραίτητη.

Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τις ετικέτες που θα δοκιμάσει από τη λίστα κρασιών του Κτήματος ή μία από τις ειδικά διαμορφωμένες οινικές προτάσεις. Τρέχουσες και σπάνιες παλιές σοδειές, ταιριαστές πρώτες ύλες, γευστικοί συνδυασμοί, και η θέα του επιβλητικού αμπελώνα ολοκληρώνουν ιδανικά την επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

Διεύθυνση : Επανομή 57 500, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο : 23920 44567 , Fax 23920 44560

Email : ktima@gerovassiliou.gr

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού