Cassiopeia Κασσιόπη

Cassiopeia Κασσιόπη
cassiopeia-sky

Για τους γνώστες (και μη) του νυχτερινού ουρανού, ο αστερισμός της ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ Cassiopeia είναι εύκολα αναγνωρίσιμος αφού λάμπει πλάι στης δυο Αρκούδες σ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι ο αστερισμός που σχηματίζει με τα 5 κύρια αστέρια του ένα… χαρακτηριστικό W ή ανάλογα με την ώρα της νύχτας που θα τον εντοπίσουμε, μπορεί να τον αναγνωρίσουμε κι ως Μ ή ακόμα και Σ.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ

Ευχαριστούμε τον Δημόκριτο Τσουκάπα για το όμορφο άρθρο Αστερισμού Κασσιόπης

Η Κασσιόπη λοιπόν υπήρξε κατά την Ελληνική Μυθολογία, γυναίκα του βασιλιά Κηφέα (άλλος αστερισμός απέναντί της, αν και όχι τόσο ευκρινής). Στολισμένη με άπειρες χάρες η Κασσιόπη, παινεύτηκε κάποια στιγμή πως δεν υπήρχε ομορφότερη γυναίκα πάνω στην πλάση, ξεπερνώντας μάλιστα σε ομορφιά ακόμα κι αυτές τις Νηρηίδες, τις αξεπέραστες Νύμφες της θάλασσας!

Casseiopeia
Cassiopeia

Ελληνική Μυθολογία

Μια τέτοια έπαρση όμως δεν θα ξέφευγε ποτέ απ’την αντίληψη των θεών οι οποίοι και ξεσηκώθηκαν με την αλαζονεία της Κασσιόπης και με μπροστάρη τον Ποσειδώνα, επέβαλαν την τραγικότερη των ποινών στο βασιλικό ζευγάρι. Ένα θαλάσσιο τέρας -Δράκοντας- (άλλος αστερισμός κι αυτός ανάμεσα στις δυο Αρκούδες) σταλμένος από τον θεό της θάλασσας, κατασπάραζε και ρήμαζε για χρόνια την χώρα του Κηφέα! Απελπισμένος ο βασιλιάς (που άθελά του πλήρωνε τα σπασμένα της γυναίκας του), ζήτησε απ’τους θεούς ηπιότερη ποινή, όσο να γλιτώσει τους πολίτες του απ’την κατάρα του Δράκοντα.

Η συνέχεια γνωστή (τουλάχιστον για τους λίγο ψαγμένους και …τριμμένους με την υπέροχη Ελληνική Μυθολογία μας) η νέα ποινή που επέβαλαν οι θεοί στο βασιλικό ζευγάρι ήταν να θυσιάσουν την μονάκριβη θυγατέρα τους, Ανδρομέδα, την οποία και θα πρόσφεραν βορά στις ορέξεις του τέρατος! Ώσπου ένας έτερος ήρωας (γιος του Δία κι αυτός) ο Περσέας, κατάφερε με το σφαγμένο κεφάλι της Γοργόνας Μέδουσας, να πετρώσει τον Δράκοντα και με την βοήθεια του φτερωτού Πήγασου να απαγάγει της Ανδρομέδα και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

cassiopeia
Cassiopeia

Ουράνιο Στερέωμα Κασσιόπης Cassiopeia

Και με της επισήμανση ότι όλα αυτά τα πρόσωπα του μύθου ΚΑΣΣΙΟΠΗ-ΚΗΦΕΑΣ-ΔΡΑΚΩΝ-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ-ΠΕΡΣΕΑΣ-ΠΗΓΑΣΟΣ-ΓΟΡΓΟΝΙΟ έγιναν απ’τους θεούς ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ που στολίζουν το ουράνιο στερέωμα μιας καλοκαιρινής νύχτας, ας έλθουμε στο ρεζουμέ της υπόθεσης. Καθόσον, μπορεί η κάθε ιστορία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ να φαντάζει με την πρώτη ανάγνωση “παραμύθι για μικρά παιδιά”, εν τούτοις, με δεύτερη ανάγνωση, ξεδιπλώνει στα μάτια μας αλήθειες που -λίγο ή πολύ- όλοι πρέπει να’χουμε πάντα κατά νου. Τι ήταν λοιπόν αυτό που εκνεύρισε τόσο πολύ τους θεούς και επιβάλανε τέτοια τραγική ποινή εξαιτίας μιας απλής γυναικείας ξιπασιάς;

Η έπαρση και η αλαζονεία για κάτι που δεν σου ανήκει.

Μπορεί η εξωτερική ΟΜΟΡΦΙΑ να αποτελεί για κάθε θνητό υπερόπλο, είναι όμως κάτι που του χαρίζεται. Από την φύση, από τους θεούς, από την τύχη… είναι σίγουρα κάτι που του χαρίζεται. Και κάτι που χαρίζεται στον θνητό, μπορεί και πάλι, ανά πάσα στιγμή, να του αφαιρεθεί. Είτε από τους θεούς, είτε από την τύχη, είτε από τον χρόνο…

Εκείνο όμως που κανείς θεός, καμιά ειμαρμένη, καμιά τύχη, ούτε ακόμα κι αυτός ο χρόνος, δεν μπορεί να αφαιρέσει απ’τον θνητό είναι η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ.

Καθόσον η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ δεν σου χαρίζεται, μα την αποκτάς με κόπους, με βάσανα, με παίδευση και κύρια με τιτάνια υπομονή όπως ο γλύπτης σφυρηλατεί χιλιοστό με χιλιοστό τον ακατέργαστο γρανίτη.

Και τούτη την ΟΜΟΡΦΙΑ, ποτέ και κανείς δεν μπορεί να σου την αφαιρέσει.

Υ.Γ. Αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία… Cassiopeia

Cassiopeia
Cassiopeia

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού