Άρτεμις Artemis

Άρτεμις Artemis
ναός Αρτέμιδος

Artemis Η λατρεία της Αρτέμιδος υπήρξε λαμπρή σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Στον ναό της Αρτέμιδος στις Άγρες της Αττικής υπήρχε άγαλμα της Θεάς που την αναπαριστούσε με το τόξο της.

ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ

ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΥΡΩΝΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΒΡΑΥΡΩΝΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΙΕΡΟΝ ΕΣΤΙ ΒΡΑΥΡΩΝΙΑΣ ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗ ΘΕΟ ΔΕ ΕΣΤΙΝ ΑΠΟ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΝ ΞΟΑΝΟΝ ΕΣΤΙΝ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ ΑΡΤΕΜΙΣ ΩΣ ΛΕΓΟΥΣΙΝ Η ΤΑΥΡΙΚΗ

ιερό αρτέμιδος
Artemis

Προσευχή

Με την ΒΟΗΘΕΙΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΩΝ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ μέσα από το ΦΩΣ της ΣΠΙΘΑΣ του ΣΠΙΘΟΒΟΛΟΥ ΤΡΙΠΟΔΑ του ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ο όποιος ΔΙΑΠΕΡΝΩΝΤΑΣ τα ΙΕΡΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ του ΙΕΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ κάνει ΠΑΥΣΗ μπροστά στην ΛΑΜΨΗ της ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΟ-ΦΩΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του στην όποια απεικονίζεται

ΠΟΙΑ το ξαναλέω ΠΟΙΑ μα δεν είναι άλλο από το ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ της ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ η λεγόμενη ΒΡΑΥΡΩΝΙΑ η οποία παρουσιάζεται μέσα στο χαμηλό υπερυψωμένο περιφραγμένο ΒΑΘΡΟ της με φόντο τις ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ σε μέγεθος ΛΕΥΚΕΣ ΠΗΛΙΝΕΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ με είδος από ΒΙΟΛΕΤΕΣ χρώματος κόκκινου και συνέχεια πίσω να ξεπροβάλλει η ΛΑΜΨΗ του ΙΕΡΟΥ ΠΥΡ του ΤΡΙΠΟΔΟΥ κατόπιν η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ φαίνεται σε ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ

ΠΑΝΟΠΛΗ δίπλα στο ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της το ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ σε όλους μας ΕΛΑΦΙ της και με επιδεξιότητα προσπαθεί να βγάλει το ΒΕΛΟΣ από την ΦΑΡΕΤΡΑ που βρίσκεται στον ΩΜΟ της και με ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΙΝΗΣΗ να ΟΠΛΙΣΕΙ το ΙΕΡΟ ΤΟΞΟ της που κρατάει σε στάση ΑΜΕΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ μπροστά στα ΜΑΤΙΑ των ΠΑΡΑΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΣΤΩΝ οι οποίοι μπροστά από το ΙΕΡΟ ΑΓΑΛΜΑ της ΘΕΑΣ και του ιερού ΝΑΟΥ της το ΒΡΑΥΡΩΝΕΙΟ κοιτούν με ΔΕΟΣ και ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ προς το ΟΝΟΜΑ της ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΒΡΑΥΡΩΝΙΑΣ την εξής…..ΠΡΟΣΕΥΧΗ…

Ρήγισσα των δασών που ζεις στα όρη και στων βουνών τις ερημιές λατρεύουν εσένα μόνο, τα δυσοίωνα στρέψε σημεία των οιωνών προς το καλύτερο. Μεγάλη εσύ θεά μέσα στα δάση και τ’ άλση τα ιερά, λαμπρό στολίδι της νύχτας, άστρο πάμφωτο, ο δικός σου ο γυρισμός φωτίζει όλον τον κόσμο· τρίμορφη Εκάτη, έλα, βοήθησέ με σ’ ό,τι πασκίζω να πετύχω, κάνε πιο μαλακό το φέρσιμο να γίνει του Ιππόλυτου του αγέρωχου, τα λόγια που θα του πω καλότροπα ν’ ακούσει. Γλύκανε την αγλύκαντη καρδιά του· μάθε του την αγάπη και ν’ αντέχει τις φλόγες που ο έρωτας φουντώνει.

Το μυαλό του συμμάζεψε· στο νόμο της Αφροδίτης να γυρίσει ο άσπλαχνος, ο άγριος κι αμάλαγος. Σε τούτο βάλε τη δύναμή σου και μακάρι με πρόσωπο καθάριο να προβαίνεις και τα λαμπρά σου κέρατα να διώχνουν τα σύννεφα· στο νυχτωμένο αιθέρα να οδηγείς το αμάξι σου και μήτε της Θεσσαλίας τα μάγια να μπορούνε να σε τραβήξουν κάτω, μήτε δόξα βοσκός κανένας από σε να λάβει.

Έλα που σε καλώ· τις προσευχές μου με διάθεση καλή στέρξε ν’ ακούσεις. Εδώ στο ιερό και τελετουργικό λίκνο της Βραυρώνας την ανάσα Εξυμνώ την κυρία των ουρανών τα ευχαριστώ στην προστάτιδα Άρτεμις Ω πόσο ΑΓΑΛΛΙΩ ναι πόσο ΑΓΑΛΛΙΩ Άκουσε την παράκληση μου Θεά του ΑΣΗΜΕΝΙΟΥ ΦΩΤΟΣ Artemis

Ναός της Βραυρώνιας

Ο Ναός της Βραυρώνιας Αρτέμιδος ή Βραυρώνειο ήταν ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών. Χτίστηκε κατά την εποχή του Πεισίστρατου.

Βρίσκονταν στην νοτιοδυτική γωνία της Ακρόπολης, μεταξύ της νότιας πτέρυγας των Προπυλαίων και του Παρθενώνα, και ήταν χτισμένος κατά εννέα σκαλάκια πιο ψηλά από αυτά τα κτίσματα. Ήταν μικρότερο ιερό, χωρίς την μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια των λοιπών ιερών οικοδομημάτων.

Συνέβαλλε όμως και αυτό στην περικαλλή και απαράμιλλη όψη της Ακρόπολης. Ήταν πιθανώς ιωνικού ρυθμού. Οι κίονες που βρέθηκαν ομοιάζουν με αυτούς του Ερεχθείου. Η Βραυρωνία Άρτεμις Artemis λατρευόταν κυρίως από τις γυναίκες και τις παρθένες της Αττικής. Ονομάστηκε έτσι από τον Αττικό δήμο της Βραυρώνας, κοντά στο σημερινό Μαρκόπουλο. Το ξόανο της θεάς αυτής το έφερε στην Ελλάδα η Ιφιγένεια από την Ταυρίδα, και το αντέγραψε αργότερα ο Πραξιτέλης. Ο Παυσανίας αναφέρει και τον χάλκινο δούρειο ίππο, κατά μίμηση του Τρωικού, τον οποίο φιλοτεχνήθηκε ο γλύπτης Στρογγυλίων.

Το ιερό είχε ασυνήθιστο τραπεζοειδές σχήμα και δεν περιελάμβανε έναν τυπικό ναό. Αντ’ αυτού, τη λειτουργία αυτή εξυπηρετούσε μια στοά. Οι διαστάσεις της στοάς ήταν περίπου 38 x 6,8 μέτρα. Στις γωνίες του υπήρχαν δύο πτέρυγες, κάθε μια μήκος 9,3 μέτρων, η δυτική είχε πρόσοψη προς ανατολικά και το αντίστροφο. Βόρεια από την ανατολική πτέρυγα υπήρχε μια μικρή στοά με πρόσοψη δυτικά. Ολόκληρο το δυτικό τμήμα του ιερού, που σήμερα δεν υπάρχει, βρισκόταν πάνω στα ερείπια του Μυκηναϊκού τείχους. Τα ερείπια στο ανατολικό τμήμα είναι θεμέλια τοίχων, λαξευμένα σε φυσικό βράχο, καθώς και ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη ασβεστόλιθου.

Λατρεία της Αρτέμιδος

Η λατρεία της Αρτέμιδος Artemis υπήρξε λαμπρή σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Στον ναό της Αρτέμιδος στις Άγρες της Αττικής υπήρχε άγαλμα της Θεάς που την αναπαριστούσε με το τόξο της στα χέρια καθώς οι Αθηναίοι έλεγαν, όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας στα “Αττικά” του, ότι σε αυτήν την περιοχή κυνήγησε η Άρτεμις για πρώτη φορά όταν ήλθε από τη Δήλο.

Εκεί, ο Ηρώδης ο Αθηναίος έκτισε στάδιο από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Κατά την έκτη ημέρα του μηνός Βοηδρομιώνος γινόταν μεγάλη πομπή εφήβων και θυσία αιγών προς τιμήν της Αρτέμιδος Αγροτέρος ενώ ακολουθούσε πάνδημο δείπνο με το κρέας των θυσιασμένων ζώων. Στην Ακρόπολη της Αθήνας υπήρχε ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και ένα υπέροχο άγαλμά της, φιλοτεχνημένο από τον ισόθεο Πραξιτέλη.

Εκεί ευρίσκετο και το πανάρχαιο ξόανο της Ταυρικής Αρτέμιδος. Στην Βραυρώνα της Αττικής, εκεί όπου, σύμφωνα προς τον Μύθο, έφθασε η Ιφιγένεια, η θυγατέρα του Αγαμέμνονος, όταν έφυγε από την Ταυρίδα φέροντας μαζί της το άγαλμα της Θεάς, λατρευόταν με ιδιαίτερες τιμές η Βραυρωνία Άρτεμις. Εκεί τελούντο κάθε έτος τα καλούμενα “Μικρά” Βραυρώνεια και ανά πενταετία, την δεκάτη – έκτη ημέρα του μηνός Μουνιχιώνος, τα “Μεγάλα” Βραυρώνεια.

Κορυφαίοι της εορτής ήσαν οι δέκα Ιεροποιοί και οι πέντε νεαρές ιέρειες που καλούνταν “Άρκτοι” και εχόρευαν τον χορό “αρκτεύεσθαι” γύρω από το βωμό της Θεάς. Οι Ιεροποιοί εθυσίαζαν λευκή αίγα. Στον ναό της Βραυρώνας προσέφεραν στην Αρτέμιδα τους χιτώνες των γυναικών που είχαν πεθάνει κατά τον τοκετό. Επίσης, νεαρά κορίτσια των Αθηνών, οι “Άρκτοι”, υπηρετούσαν την Βραυρωνία Θεά παραμένοντας στο ναό της από τα πέντε έως τα δέκα τους χρόνια.

Οι μικρές Αθηναίες είχαν την ευκαιρία να γυμνασθούν και να ασκηθούν κατά τη διάρκεια της ιερής αυτής θητείας τους που αποτελούσε ένα είδος φυλετικής μύησης, έτσι ώστε να διαμορφώνουν υπερήφανο και δυναμικό χαρακτήρα, όχι πια εις το πλαίσιο της οικογενείας τους αλλά σε αυτό της κοινότητας.

Γράφει ο Καρλ Κερένυϊ: “Είναι παρθένος, αλλά στις προσπάθειές της και την αγριάδα ομοιάζει με αγόρι, όπως συμβαίνει σε εκείνη την ηλικία των κοριτσιών που η Άρτεμις προστατεύει. Διηγούνταν πως εζήτησε από τον πατέρα της να της δώσει εννιάχρονα κορίτσια για συντροφιά της. Σε αυτή την ηλικία τα κορίτσια έφευγαν από τις μητέρες τους για να υπηρετήσουν την Αρτέμιδα.

Στα παλαιότερα χρόνια προορίζονταν όλες γι’ αυτό, αργότερα όμως μόνον μερικές. Έμεναν στην υπηρεσία της Θεάς μέχρι που έφθαναν σε ηλικία γάμου. Οι μικρές ακόλουθοι της Αρτέμιδος ονομάζονταν “άρκτοι”. Και η ίδια η Άρτεμις έναν καιρό υπετίθετο ότι ήταν άρκτος -ή σε νεώτερη εποχή, όταν η πανίδα της Ελλάδας ήταν όπως σε νοτιότερα κλίματα, λέαινα.

Πέρα από τους ιδιαίτερους ναούς της Αρτέμιδος και τους λατρευτικούς της τόπους, οι άνθρωποι μπορούν πάντοτε να της αποδίδουν τιμές παντού όπου εκτείνεται ο απέραντος ναός που είναι η Φύσις. Artemis

Artemis ΑΡΤΕΜΙΣ σημαίνει ακεραιότητα και τα φαεινά Σήματα της είναι η ΑΓΝΟΤΗΣ, Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΣ ΤΟ ΑΡΤΕΜΕΣ της Φύσης της, καθώς το ατρόμητο και η πολυωνυμία της.

Το τόξο σύμβολο της δράσης της ακτινοβολίας του φωτός, το βέλος σύμβολο της ακτίνας του φωτός.

Όποιος την ακολουθήσει ανακαλύπτει κόσμους νέους, διαβαίνει τις αόρατες πύλες που χωρίζουν τον ουρανό από το πέλαγος και διασχίζει γαλαξίες άγνωστους, ονειρογέννητους.

Τελειώνοντας να σας ευχηθώ καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα να έχετε σας ευχαριστώ που με ακούσατε BILL Το άρθρο είναι του Βασίλη Σερέτη ευχαριστούμε για την άδεια αναδημοσίευσης.

(11) Facebook

Artemis
Artemis

Artemis

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού