Δίας Zeus

Δίας Zeus
zeus-jupiter

Ο Δίας Zeus είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. Στην Αστρονομία έχει το σύμβολο Jupiter . Είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα χιλιοστό της ηλιακής, αλλά δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Ιώ Ευρώπη Γανυμήδης και Καλλιστώ

O Γαλιλέο Γαλιλέι ήταν ο πρώτος που με το τηλεσκόπιο του, το 1609, είδε για πρώτη φορά τέσσερα αστεράκια να περιφέρονται γύρω από τον Δία. Τέσσερεις δορυφόρους. Και ενώ ήθελε να τους ονομάσει «Μεδίκεια Άστρα», τιμώντας το όνομα του «εργοδότη» του Κόζιμο Β΄ των Μεδίκων, επικράτησαν τελικά τα ονόματα Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ, που τα έδωσε ο Γερμανός αστρονόμος Σύμων Μάγιερ, το 1614.

Zeus
Zeus

Δίας με 84 φεγγάρια Zeus

Ο Δίας μέχρι σήμερα 2023 έχει 84 φεγγάρια από τα οποία τα 60 έχουν βαπτισθεί. Έχουν πάρει όνομα από την Παγκόσμια Αστρονομική Ένωση. Και από αυτά τα ονόματα, που όλα είναι ηρωίδες της ελληνικής μυθολογίας με εξαίρεση τον οινοχόο των θεών Γανυμήδη, σχεδόν οι μισές, ήταν ερωμένες του Δία. Τα 28, από τα 60 φεγγάρια, ήταν ερωμένες του Δία και απέκτησε και παιδιά μαζί τους. Και αυτά τα τίμησε η Αστρονομική Ένωση. Και ειδικά τις κόρες! Οι δεκαεπτά κόρες του Δία, έγιναν κι αυτές φεγγάρια του Δία. Ενώ οι: Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ, Ισονόη, Δία, Λυσιθέα, Ιμαλία, Θήβη, Αδράστεια,

Θεμιστώ, Λήδα, Μεγακλείτη, Αυτονόη, Καλλιρρόη, Καλύκη, Ευάνθη, Θυώνη, Αρπαλύκη, Ερμίππη, Ανάγκη, Αίτνη, Ταϋγέτη, Χαλδήνη, Ερινόμη, Κάρμη, Ευρυδόμη, Ελάρα, Πασιφάη, που έχουν ωραία ονόματα, όμορφων γυναικών κοσμούν σήμερα την ακολουθία που πλανήτη Δία σαν ονόματα δορυφόρων του. Στην ελληνική μυθολογία ήταν όλες ερωμένες του.

zeus jupiter
zeus

ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΑ

Και οι: Ευπορία, Ορθωσία, Σπονδή, Καλή, Κόρη, Πασιθέα, Ηγεμόνη, Θελξινόη, Αρχή, Καλλιχόρη, Καρπώ, Ευκελάδη, Κυλλήνη, Αδράστεια, Έρση, Πανδία και Ειρήνη είναι χαριτωμένα ονόματα από τις κόρες του Δία που έγιναν φεγγάρια του. Μένει στο τέλος η Σινώπη, που έμεινε μόνη της σε όλη της τη ζωή στο μέρος όπου σήμερα είναι η πόλη Σινώπη, στον Εύξεινο Πόντο. Είναι η μόνη γυναίκα που δεν μπόρεσε ούτε ο Δίας Zeus, ούτε κανένας άλλος άνδρας να την πλησιάσει και σαν παρθένος έζησε όλη της τη ζωή.

Αν προσθέσουμε τώρα και τις άλλες συζύγους και τροφούς του Δία, τις εγγονές του Ευφήμη και Φιλοφροσύνη και τη θεά Υγεία, συμπληρώνεται όλο το παλάτι του Δία, που τόσο όμορφα κοσμεί εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια τον ουράνιο θόλο.

planet zeus
Zeus
Zeus Δίας

 Μήτις  Αδράστεια  Αμάλθεια  Θήβη  Ιώ  Ευρώπη  Γανυμήδης  Καλλιστώ  Θεμιστώ  Λήδα  Υμαλία  Λυσιθέα  Ελάρα  Καρπώ  Ευπορία  Θελξινόη  Ευάνθη  Ελίκη  Ιοκάστη  Ανάγκη  Πραξιδίκη  Αρπαλύκη  Θυώνη  Μνήμη  Άιτνη  Ταϋγέτη  Ερινόμη  Αοιδή  Καλλιχόρη  Καλύκη  Ευριδόμη  Πασιθέη  Κυλλήνη Ευκελάδη  Ηγεμόνη  Άρχη  Κάρμη  Ισονόη  Πασιφάη  Σινώπη  Σπονδή  Αυτονόη  Καλλιρρόη  Μεγακλίτη  Καλή  Hermippe  Orthosie  Χαλδήνη  S/2000 J 11  S/2003 J 2  S/2003 J 3  S/2003 J 4  S/2003 J 5  S/2003 J 9  S/2003 J 10  S/2003 J 12  S/2003 J 14  S/2003 J 15  S/2003 J 16  S/2003 J 17  S/2003 J 18  S/2003 J 19  S/2003 J 23

Ο Δίας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, με το ένα τέταρτο της μάζας να είναι ήλιο. Μπορεί επίσης να έχει βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία. Λόγω της ταχείας περιστροφής του, το σχήμα του Δία είναι αυτό ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς έχει μια μικρή, αλλά σημαντική διόγκωση γύρω από τον ισημερινό.

Η εξωτερική ατμόσφαιρα είναι εμφανώς χωρισμένη σε διάφορες ζώνες σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα αναταραχή και καταιγίδες κατά μήκος των ορίων αλληλεπίδρασής τους. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια τεράστια καταιγίδα που είναι γνωστό ότι υπήρχε τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, οπότε και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο. Γύρω από τον πλανήτη ένα αχνό πλανητικό σύστημα δακτυλίων και μια ισχυρή μαγνητόσφαιρα.

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού