Όλυμπος Olympus

Όλυμπος Olympus
olympos-mountain

Ο Όλυμπος Olympus είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. 

Κατοικία των Θεών

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας, σας προσκαλεί σε μία θεϊκή ορειβατική εμπειρία. Μπορεί να είναι γνωστός για το μυθολογικό του κυρίως πλαίσιο, αλλά ο Όλυμπος είναι κάτι πολύ παραπάνω από το «βουνό των θεών». Μπορούμε να ανεβούμε στον όμορφο αυτό ορεινό όγκο ώστε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να οργανώσουμε τη δική μας απόπειρα ανάβασης.

mount olympos
Olympus

Εθνικός Δρυμός

Αποτελεί το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψηλότερη κορυφή τον Μύτικα στα 2.918 μέτρα και ταυτόχρονα είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, όπου εκτείνεται μια σειρά από κορυφές και βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες η βιοποικιλότητα της περιοχής συστήνει μια μοναδική κληρονομιά. Γι’ αυτό και από το 1938 έχει ανακηρυχθεί ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Εδώ θα έρθετε με μία μοναδική αποστολή: να καθίσετε στο «θρόνο του Δία», έχοντας όλη την Ελλάδα στα πόδια σας. Στην Μακεδονία, το πιο μεγαλόπρεπο βουνό, ο Όλυμπος, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τη μαγεία του. Στα μονοπάτια και τις κρυφές του γωνιές, στα ψηλά δέντρα και τα άγρια βράχια, μέχρι να φτάσετε πάνω από τα σύννεφα. Αυτοκίνητο, πεζοπορία ή σπορ βουνού; Όλες οι επιλογές θα σας ανταμείψουν με απίστευτες εικόνες στον Όλυμπο. Πάντα μπροστά σας, όμως, υψώνεται επιβλητική η πρόκληση

Υψηλότερο βουνό Olympus

Για όσους επιθυμούν να τον επισκεφτούν και να τον «κατακτήσουν», υπάρχουν οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, με κλασική αφετηρία την κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού. Εκεί, στα 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.

Τα όρια του βουνού εκτείνονται σχεδόν κυκλικά σε περίμετρο 150 χλμ., με μέση διάμετρο 26 χλμ. ως εξής: στα βορειοδυτικά, ξεκινώντας από το βλαχοχώρι του Κοκκινοπλού, το Μακρύρεμα χωρίζει τον Όλυμπο από τον ορεινό όγκο της Βουλγάρας και στις βορειοανατολικές υπώρειες συναντούμε τα χωριά Πέτρα, Βροντού και Δίον ενώ στην ανατολική πλευρά υπάρχει η κωμόπολη του Λιτόχωρου, όπου καταλήγει το φαράγγι του Ενιπέα (Βύθου), που κόβει στη μέση τον ορεινό όγκο. Στη νοτιοανατολική πλευρά η χαράδρα της Ζηλιάνας αποτελεί φυσικό διαχωριστικό όριο από τον Κάτω Όλυμπο ενώ στις νοτιοδυτικές υπώρειες βρίσκονται τα χωριά Συκαμινέα και Καρυά. Δυτικά τα όρια ορίζονται από τη Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού και το χωριό Πύθιο.

olympos makedonia
Olympus
Πλαγιές του Ολύμπου

Υπάρχουν πανέμορφα χωριά χτισμένα στις πλαγιές και τους πρόποδες του Ολύμπου. Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι το Λιτόχωρο, ενώ κάποια άλλα είναι ο Παλαιός Παντελεήμονας, η Άνω Σκοτίνα, και το αρχαίο Δίον. Tο τοπίο είναι γεμάτο πυκνή βλάστηση και ορμητικά νερά θα κάνει την εξερεύνησή σου μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. Δεν βρίσκεσαι εξάλλου σε ένα τυχαίο μέρος. Ο Όλυμπος είναι ο πρώτος εθνικός δρυμός της Ελλάδας και προστατευμένος από την UNESCO. 

Όλυμπος

Βίντεο του YouTube από τον Ιωάννη Μπεϊνά. Μια γρήγορη περιήγηση στο μυθικό βουνό μέσα από την κάμερα του Ιωάννη Μπεϊνά. Προβλήθηκε στο Grito Rock Festival 2013, στο Ελληνογερμανικό φόρουμ για την Ορεινή Πεζοπορία και στην ημερίδα για την ανάδειξη του Ολύμπου Olympus της αντιπεριφέρειας Πιερίας

Οι περισσότερες διαδρομές για την εξερεύνηση του Ορλιά ξεκινούν από την πόλη Δίον, πιο συγκεκριμένα στο μικροσκοπικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου (με πάγκους πικ-νικ και μια μικρή, δροσερή πηγή). Ένα σύντομο μονοπάτι μέσα από το δάσος σε οδηγεί στο φαράγγι και εδώ ακριβώς ξεκινά η περιπέτεια:  κατάβαση σε περίπου 10 καταρράκτες (ο ψηλότερος έχει ύψος 28μ.), βουτιές στις λιμνούλες κάτω από τους καταρράκτες και γλίστρημα σε φυσικές νεροτσουλήθρες

Στην περιοχή του Ολύμπου υπάρχουν και αρκετά χριστιανικά μνημεία, ανάμεσά τους και το υψηλότερο ξωκλήσι, αυτό του Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη κορυφή (2.803 μέτρα). Πιο χαμηλά, σε υψόμετρο 802 μέτρων, δεσπόζει η Παλαιά Μονή Διονυσίου στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα, που είναι και οδικά προσβάσιμη από το Λιτόχωρο. Σε δεσπόζουσα θέση σε υψόμετρο 820 μέτρων στην χαράδρα τις Ζηλιάνας, στις νότιες παρυφές του Ολύμπου βρίσκεται η Μονή Κανάλων, σε απόσταση 8 χλμ. από το χωριό Καρυά.

Ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας
Ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας