Comet
Πρόκειται για τον κομήτη comet C/2022 E3 (ΖΤF), ο οποίος ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της Καλιφόρνιας τον Μάρτιο του 2022. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια έως το τέλος του μήνα.
Είναι ήδη ορατός με τηλεσκόπιο
Το νέο έτος ξεκινά με έναν επισκέπτη από τα παλιά, καθώς ένας κομήτης που είχε πλησιάσει ξανά τη Γη την εποχή των Νεάντερταλ θα βρεθεί πάλι κοντά στον πλανήτη μας μέσα στον Ιανουάριο.
Ο κομήτης comet θα «επισκεφτεί» πρώτα τον Ήλιο: θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του (περιήλιο) στις 12 Ιανουαρίου, σε απόσταση περίπου 160 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από αυτόν.
Στη συνέχεια, θα πλησιάσει τον πλανήτη μας όπου αναμένεται να φθάσει στην πλησιέστερη απόστασή του (περίγειο) των 42 εκατ. χλμ. την 1η ή 2α Φεβρουαρίου. Ο κομήτης comet C/2022 E3 (ZTF) ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους Bryce Bolin και Frank Masci χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Zwicky Transient Facility (ZTF) στις 2 Μαρτίου 2022.
Ένας Φωτεινός Κομήτης Στον Ουρανό Comet
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η Νέα Σελήνη στις 21 Ιανουαρίου προσφέρει την ευκαιρία για παρατήρηση του κομήτη στον νυχτερινό ουρανό. Οι τελευταίες φωτογραφίες του comet C/2022 E3 – ο οποίος αρχικά φαινόταν σαν αστεροειδής, αλλά μετά άρχισε να γίνεται ολοένα πιο φωτεινός – δείχνουν ότι διαθέτει μια χαρακτηριστική χρυσή ουρά και μια κόμη αερίων και σκόνης με γαλαζωπή-πρασινωπή απόχρωση.
Κομήτης comet ενδέχεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι προς τα τέλη του Ιανουαρίου.
ΚΟΜΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ;
Άρθρο του Χαρίτων Τουμπουλίδη από την Νάουσα.
Έχω δώσει πολλές ομιλίες σε διάφορους χώρους και φορείς για πολλά χρόνια. Η ομιλία που νομίζω έχω δώσει τις περισσότερες φορές και σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους, αλλά, και σε διάφορες πόλεις, είναι η: « Ότι λάμπει δεν είναι αστέρι». Τα παλιά χρόνια ότι έλαμπε στον ουρανό, εκτός από τον ήλιο και τη Σελήνη, ονομάζονταν αστέρι. Έτσι είχαμε διαφόρων ειδών αστέρια: τους πλανήτες αστέρες, που σήμερα είναι οι πλανήτες, τους απλανείς αστέρες, που σήμερα είναι αυτό που λέμε σκέτο αστέρια, τους μετεωρίτες αστέρες, αυτούς που αιωρούνται στον αέρα και είναι οι σημερινοί μετεωρίτες, τα μετέωρα ή οι βολίδες, και τους κομήτες αστέρες, δηλαδή τους αστέρες που είχαν κόμη comet, μαλλιά.
Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας τους έχουμε κατατάξει όλους σε διαφορετικές ομάδες, σε διαφορετικές κατηγορίες και γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό που βλέπουμε στον ουράνιο θόλο. Ή μην δεν γνωρίζουμε; Το πρόβλημα τώρα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, επειδή βλέπουμε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Μ.Κ.Δ.) και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.) ξεχάσαμε στην κυριολεξία πως είναι η πραγματικότητα. Βλέπουμε την πραγματικότητα με εικονικά μάτια και έτσι όταν βρισκόμαστε έξω στο καθαρό ουρανό δεν καταλαβαίνουμε τι είναι πραγματικό.
Πριν από ακριβώς 30 χρόνια στην εισαγωγή στο βιβλίο μου «Ουρανογραφία, η ιστορία των αστερισμών» έγγραφα: «Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σημερινής βιομηχανικής, τεχνολογικής, κοινωνίας μας είναι η αστυφιλία. Ο άνθρωπος σήμερα μαζεύεται στις πόλεις. Η αστυφιλία σαν κοινωνικό γνώρισμα είναι ίσως ένα δείγμα κοινωνικής κρίσης. Ανάμεσα στα κακά της αστυφιλίας είναι και η αποξένωση του ανθρώπου από την εστία της γέννησης του, τον έναστρο ουρανό. Ο άνθρωπος των πόλεων μένει καθηλωμένος μπροστά στην τηλεόραση του και δεν βλέπει σχεδόν καθόλου την ομορφιά του έναστρου ουρανού. Για πολλούς ακόμα και η θεά του φεγγαριού όταν αφήνουν την πόλη και ταξιδεύουν στην επαρχία αποτελεί ένα ξάφνιασμα».
Ουρανογραφία
Αυτά γράφτηκαν πριν από 30 χρόνια. Σήμερα, με τα κινητά, το διαδίκτυο και ένα σωρό άλλα, η κατάσταση έγινε χειρότερη. Βλέπουμε εικόνες και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα στην πραγματικότητα.
Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν μία ερώτηση και μία φωτογραφία από έναν φίλο ο οποίος, αν και δεν βρίσκεται στη Νάουσα, βλέπει στα (Μ.Κ.Δ.) φωτογραφίες από τη Νάουσα και μία συγκεκριμένη φωτογραφία του έδωσε αφορμή να με ρωτήσει: «Παρατηρώντας τον ουρανό της Νάουσας (μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής / κάμερας), βλέπω συχνά φώτα με φωτεινή ουρά στον ουρανό. Πρόκειται για τυχαία περάσματα κομητών;» Και όντως: Η φωτογραφία που μου έστειλε έδινε την εντύπωση ότι περνάνε κομήτες πάνω από τη Νάουσα, και φυσικά πάνω από την Ελλάδα.
Μικρή Κόμη comet
Οι αρχαίοι μας, τους κομήτες τους έλεγαν κομήτες γιατί είχα μία μικρή κόμη, μικρά μαλάκια. Εμείς σήμερα βλέπουμε φωτογραφίες με ουρές αντί για κόμη. Και επειδή είναι επίκαιρος αυτές τις μέρες ένας κομήτης, με έναν συνδυασμό γραμμάτων που δεν έχει νόημα να τον γράψω εδώ πως λέγεται, και τα (Μ.Μ.Ε.) λένε ότι θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, νομίζουμε ότι οι κομήτες όλοι φαίνονται με ουρές. Όχι κόμες, άλλα ουρές. Και δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα στην πραγματικότητα. Η εικονική πραγματικότητα μας τυφλώνει.
Comet – Οι κομήτες δεν φαίνονται γενικά με γυμνό μάτι. Κι όταν φαίνονται, φαίνονται σταθεροί στον ουρανό. Φαίνονται όμως πολύ έντονα, όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα τα καυσαέρια των αεροπλάνων τώρα που έχουμε καθαρό ουρανό. Έτσι, το βράδυ που βγαίνουν τα αστέρια, όταν τυχαίνει να είναι στο ίδιο μέρος με τα καυσαέρια φαίνονται σαν κομήτες. Η Νάουσα βρίσκεται στον αεροδιάδρομο προς βορρά και έτσι τα καυσαέρια των αεροπλάνων σήμερα έχουν γίνει κομήτες
Ένας μόνο κομήτης μας έκανε παρέα για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από 25 περίπου χρόνια: ο κομήτης των Hale-Bobb. Τον είχαμε στον ορίζοντα όλη τη μέρα με την όμορφη μικρή του κόμη του μέχρι και στο διαγώνισμα στους μαθητές μου τον είχα βάλει, λέγοντας ότι, ενώ τον βλέπουμε το πρωί στα ανατολικά και το βράδυ στη δύση, η κόμη του είναι πάντα στραμμένη προς τη Νάουσα. Πώς γίνεται αυτό; Είναι η Νάουσα ο επίγειος παράδεισος και μας τον δείχνει αυτός με την κόμη του ή την ουρά του και το πρωί και το βράδυ;
Ήθελα να δω αν οι μαθητές γνώριζαν ότι η κόμη είναι προϊόν του ηλιακού ανέμου και στρέφεται πάντοτε ανάποδα προς την κίνηση του κομήτη. Τώρα θα μου πείτε αυτό είναι τόσο σπουδαίο; Εδώ άλλοι στις Η.Π.Α., 39 άτομα, αυτοκτόνησαν για να περάσουν από αυτόν σαν Ουράνια Πύλη στον παράδεισο κι εσύ μας ρωτάς γιατί η ουρά του δείχνει τη Νάουσα; Ακριβώς γι’ αυτό.
Η τεχνολογία μας έχει κόψει από τον χώρο στον οποίον έχουμε γεννηθεί, από το λίκνο μας, τον ουρανό. Είμαστε προϊόν των αστεριών, αλλά ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτά. Καιρός να πάψουμε να κοιτάμε προς τα κάτω και να στρέψουμε το κεφάλι μας προς τα πάνω. Να δούμε τις ομορφιές που έχει ο ουρανός και όχι τις Πύλες του Παραδείσου ή τα καυσαέρια των αεροπλάνων και να νομίζουμε ότι είναι κομήτες ή ότι μας ραντίζουν.