Pets Κατοικίδια στην Παραλία

Pets Κατοικίδια στην Παραλία
pets on beach

Κατοικίδια Pets στην Παραλία η πραγματικότητα. Εάν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας και θέλετε να μάθετε τι ισχύει στην Ελλάδα για τα ζώα στην παραλία και τη θάλασσα, εδώ είναι ένας χρήσιμος οδηγός!

Ελληνική Νομοθεσία

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ζώων,  η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία βλέπει διαφορετικά τα κατοικίδια ζώα που βρίσκονται ακριβώς στην παραλία, και κατοικίδια που κολυμπούν στη θάλασσα. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε όταν ταξιδεύετε με το σκύλο σας στην Ελλάδα, είναι ότι τα κατοικίδια επιτρέπονται στην παραλία, αλλά πάντα με λουρί. Σε ελεύθερες μη οργανωμένες παραλίες, το ζώο μπορεί να μείνει ή να περπατήσει, αλλά πρέπει πάντα να συνοδεύεται και να δένεται με λουρί – τα κατοικίδια ζώα στην Ελλάδα δεν μπορούν να τρέχουν ελεύθερα όταν βρίσκονται σε μια παραλία. «Ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου ζώου πρέπει να έχει μαζί του το φυλλάδιο υγείας του κατοικίδιου ζώου, το οποίο δείχνει ότι το κατοικίδιο ζώο εμβολιάζεται, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους.

dogs onbeach
Pets

Κατοικίδια Pets και Θάλασσα

Όταν πρόκειται για ιδιωτικές παραλίες, όπως οργανωμένα beach bar, εμπίπτει στη δικαιοδοσία της επιχείρησης που λειτουργεί την ιδιωτική παραλία, εάν επιτρέπει κατοικίδια ή όχι. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα κατοικίδια δεν επιτρέπεται να κολυμπούν στη θάλασσα! Πιο συγκεκριμένα, τα κατοικίδια δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στο νερό όταν υπάρχουν και άλλοι κολυμβητές. Στην Ελλάδα, τα ζώα μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα μόνο σε απομακρυσμένες παραλίες, όπου δεν υπάρχουν άλλοι κολυμβητές γύρω που θα μπορούσαν να παραπονεθούν.

Εάν ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου ζώου,με το κατοικίδιό του βρίσκεται σε τοποθεσία όπου δεν υπάρχουν άλλα άτομα τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως άλλοι άνθρωποι φτάσουν στην ίδια τοποθεσία, τότε ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου ζώου πρέπει να αφαιρέσει το ζώο από το νερό και να το φυλάξει μακριά από τους λουόμενους, ώστε να μην τους ενοχλεί. Διαφορετικά, ο ιδιοκτήτης του ζώου θα επιβληθεί με πρόστιμο, από 50 έως 150 ευρώ. Η Λιμενική Αρχή είναι υπεύθυνη για παρέμβαση σε περίπτωση κατοικίδιων ζώων στο νερό και της Αστυνομίας για την παρουσία του στην παραλία. Pets

Είναι η Ελλάδα φιλική προς τα σκυλιά?

Και όταν ταξιδεύετε μαζί με το κατοικίδιο ζώο σας, φροντίστε να κάνετε κράτηση σε σπίτια φιλικά προς τα τετράποδα! Κατά προτίμηση με ένα με μεγάλο περιφραγμένο κήπο. Ας δούμε λοιπόν τι ορίζει ο νόμος για τα παραπάνω ερωτήματα, που σίγουρα θα έχουν απασχολήσει αρκετούς ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Ελληνική νομοθεσία κατοικίδιο στην παραλία Λοιπόν, ο νόμος αναφέρει ρητά για τα ζώα συντροφιάς ότι η παρουσία τους είναι επιτρεπτή σε οποιονδήποτε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο, συνεπώς και στις παραλίες, αρκεί όμως να είναι ελεγχόμενα από το συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί, ενώ οι συνοδοί τους πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο του σκύλου, το οποίο πρέπει να πιστοποιεί ότι το ζώο έχει εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί, σε περίπτωση που ζητηθεί.

Η κατάσταση περιπλέκεται λίγο όσον αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα «το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σε χώρους λουομένων. Όμως, για να χαρακτηριστεί μία θαλάσσια περιοχή ως χώρος λουομένων απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη λουομένων σε αυτή.

Κατοικίδια στην Παραλία Pets
Pets

Ωστόσο, σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζεται ότι: Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση». Στην περίπτωση όμως που «στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση».

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα για την παρουσία ενός κατοικιδίου σε κάποια παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, αλλά το αν επιτρέπεται ή όχι σε ένα ζώο συντροφιάς να κολυμπήσει στη θάλασσα

Όμως η νομοθεσία υπερισχύει κάθε εγκυκλίου, άρα ο σκύλος μας μπορεί να μας ακολουθήσει σε μία παραλία καθώς είναι δημόσιος και κοινόχρηστος χώρος. Μπορεί δηλαδή να είναι μαζί μας, δεμένος, με λουρί

Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι αν μπορεί ο σκύλος…να μπει στο νερό, να κάνει μπάνιο. Με απλά λόγια:

Ο σκύλος μας απαγορεύεται να μπει στο νερό αν είμαστε σε μία οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες, με πολύ κόσμο και γενικότερα που θεωρείται χώρος λουόμενων. Ο σκύλος μας επιτρέπεται να μπει στο νερό αν είμαστε σε απομακρυσμένη παραλία, χωρίς ξαπλώστρες, που δεν είναι οργανωμένη, που δεν έχει πολύ κόσμο και μπορούμε να κρατήσουμε απόσταση από τους άλλους λουόμενους και φυσικά μαζεύουμε τυχόν ακαθαρσίες του σκύλου μας από άμμο. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο εμβολιασμών του.

Πάντως ένα είναι σίγουρο: Ο σκύλος δεν ουρεί μες στο νερό, ο σκύλος δεν αφήνει γόπες στην άμμο, ο σκύλος δεν ξεχνάει τα πλαστικά ποτήρια και σκουπίδια του στην ακτή…

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού