Krotal Arta

Krotal Arta
krotal arta

Οι krotal arta που σημαίνει κρόταλα από την Άρτα, προσπαθούν να δείξουν ότι και μόνα τους τα κρουστά μπορούν να δημιουργήσουν μουσική. 

krotala
Krotal Arta

Γιώργος Γεώργίου ο δάσκαλος

O Γιώργος από τα πρώτα κιόλας χρόνια ενασχόλησης του με τα τύμπανα πήρε μέρος σε αρκετά συγκροτήματα. Ανάλογα με το είδος της μουσικής το οποίο μελετούσε την κάθε χρονική περίοδο ήταν μέλος και σε αντίστοιχα μουσικά σχήματα. Από τα εφηβικά του χρόνια άρχισε με τους “Signers” (μια metal μπάντα στην Άρτα) και συνέχισε σε αυτό το είδος και τον πρώτο καιρό που βρέθηκε στην Αθήνα.

Εκεί με την εξέλιξη του ως μουσικός, πήρε μέρος σε διάφορες ορχήστρες με ποικίλα μουσικά ακούσματα κυρίως όμως Ελληνικής μουσικής και έτσι βρέθηκε να παίζει σε λαικά και ρεμπέτικα σχήματα. Με την επιστροφή του στην Άρτα συνέχισε στα ίδια μουσικά μονοπάτια, αλλά και προχώρησε σε διαφορετικούς προσανατολισμούς με Fusion και Jazz ήχους. Πήρε μέρος στους “Fusion & Jazz Band”, “FunkLab”, “Ghost Notes” . Αυτή την περίοδο παίζει τύμπανα στους “CoverDose”

Krotal Arta

“Την σχολική περίοδο 2006-2007, σκέφτηκα ότι για την καλύτερη απόδοση των μαθητών μου, στην παρτιτούρα (solffez), να τους κάνω ένα τεστ. Στο εργαστήρι του Σαββάτου, στο Ωδείο Άρτας όπου διδάσκω και που γίνονται οι πρόβες για τις συναυλίες της χρονιάς, τους χώρισα σε ομάδες. Θα παίζανε ο καθένας από παρτιτούρα ένα διαφορετικό μέρος από τα τύμπανα. Ένας μπότα (bass drum), δυο βαθύ (floor tom), τέσσερις ταμπούρο(snare), δυο hi hat και τρεις κρουστοί, τουμπελέκι. Αυτά που έγραψα και τους έδωσα, ήταν ασκήσεις ανάγνωσης, διαφορετικές για κάθε όργανο (ομάδα). Όλοι όμως θα έπαιζαν στον ίδιο “χρόνο”. Αυτό γίνονταν για δυο μήνες ανά δεύτερο Σάββατο. Κάθε φόρα έγραφα και πιο δύσκολη ανάγνωση.

Άρχιζε σιγά σιγά και με διάφορα ρυθμικά μοτίβα που εφάρμοζα, να έχει το όλο “θέμα” ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα. Με την ομαδικότητα και την πειθαρχία που έδειχναν σε αυτό τα παιδιά, μου γεννήθηκε μια ιδέα. Σκέφτηκα να δημιουργήσω μια συμμετρική ομάδα (όσο αναφορά τον αριθμό ατόμων σε κάθε όργανο) , με τέσσερις ταμπούρο, τέσσερις βαθύ, τέσσερις τουμπελέκι και έναν μπότα με κουδούνα για να κρατάει το τέμπο. Έγραψα τρία κομμάτια στα οποία η κάθε ομάδα (όργανο), έπαιζε και ίδιες και διαφορετικές αξίες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ρυθμικό παιχνίδι μεταξύ και των ομάδων αλλά και μέσα στην κάθε ομάδα ανά ζευγάρια. Το κάθε κομμάτι είχε και διαφορετικό ύφος.

Το SLOW είναι ένα κομμάτι με αφρικάνικο μοτίβο, “παντρεμένο” με αράβικα στοιχεία από τα τουμπελέκια. Το AFRO παραπέμπει σε brazzilian style, με εύθυμο και χορευτικό χαρακτήρα και στοιχειά sabba. Το GROOVE σε Afro cuban ύφος με μέρη 3-2 son clave (“κλειδί” που δείχνει την προέλευση) και αυτά με αραβικές (πινελιές). Υπάρχουν επίσης κομμάτια μας, σε ελεύθερο συνδυασμό, όπου στo live “δίνω” στα παιδιά παίζοντας drums, bogos η djempe, ρυθμικές προτάσεις σε κάθε ομάδα(όργανο), βγάζοντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

krotal inarta
krotal arta

Οι krotalarta που σημαίνει κρόταλα από την Άρτα

Γενικά ο ήχος του συγκροτήματος, τα κομμάτια και η απόδοση αυτών, μας καθιστά πρωτότυπους και μοναδικούς, μεταξύ των ομάδων κρουστών που υπάρχουν στην Ελλάδα και στον κόσμο γενικότερα. Γιατί διαλέξαμε τα κρούστα και πόσο δύσκολο και παράδοξο είναι για ένα συγκρότημα σαν το δικό μας να παίζει τέτοια μουσική στην Άρτα; Διαλέξαμε τα κρούστα και ιδιαίτερα τα τύμπανα, διότι μας εντυπωσίασε ο ήχος, η όλη δυναμική σκηνική τους παρουσία και το παθός που βγάζει παίζοντας όποιος ασχολείται με αυτά. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε, ανακαλύψαμε ότι τα τύμπανα και τα κρούστα αργότερα έγιναν προέκταση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μας.

Είναι ξεχωριστός “κόσμος”, μέσα στην μουσική που απαιτεί παθός, πειθαρχεία, ομαδικότητα και τρομερή ανεξαρτησία μελών του σώματος, με την ανάγκη πάντα πολλής μελέτης. Τα τύμπανα και τα κρούστα γενικά, είναι σύνθετα και πολύπλοκα όργανα τα οποία καθορίζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα. Όλα αυτά πρέπει ένας ντράμερ ή ένας κρουστός να τα γνωρίζει. Αυτό μας δίνει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη μουσική και την απόδοση αυτής. Απόδοση και κομμάτι, μόνο από κρούστα είναι ιδιαιτέρα δύσκολο να δημιουργηθεί και να παιχτεί. Μπορεί κατά βάση να “προσφέρει” ρυθμό και ένα στυλ. Με προσθήκη όμως διαφόρων κρουστών οργάνων, ποικίλα ηχοχρώματα.

Οι krotal arta που σημαίνει κρόταλα από την Άρτα, προσπαθούν να δείξουν ότι και μόνα τους τα κρουστά μπορούν να δημιουργήσουν μουσική. Για την Άρτα και την Ελλάδα γενικότερα είναι δύσκολη η αποδοχή μας σαν συγκρότημα λόγο της πρωτοτυπίας και της μοναδικότητας μας.”

Krotal Arta στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα «KrotalArta» Στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων θα συμμετέχει το γνωστό και αγαπημένο σύνολο κρουστών της πόλης μας «KrotalArta», μαζί με Φιλαρμονικές, Ορχήστρες και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες που θα πλαισιώνουν την φετινή διοργάνωση.

Το Διεθνές Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδας και θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης». Τον συντονισμό και την παρουσίαση του φεστιβάλ επιμελείται η δημοσιογράφος Βίκυ Χαντζή και τα «KrotalArta» ετοιμάζονται για μια δυναμική παρουσία με πολυπληθής αποστολή. Στόχο αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της 16χρονης πορείας τους, καταδεικνύοντας την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητά τους Η συμμετοχή που επιτυγχάνεται με την ευγενική χορηγία του Τάκη Έξαρχου (Τάκη του Αρτινού).

krotalarta team
krotal arta