Ποσειδωνία Poseidonia

Ποσειδωνία Poseidonia
poseidonia potamos

Ποταμός Επανομής Τη σημασία της Ποσειδωνίας Poseidonia ανέδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Poseidonia
Poseidonia

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμά Εδαφικής Συνεργασίας

Στην πρόσκληση του Δήμου Θερμαϊκού ανταποκρίθηκαν η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχοντας σε σχολική ενημερωτική εκδήλωση του Κολεγίου Ανατόλια για τον εθελοντικό καθαρισμό της ακτής του Ποταμού Επανομής από απορρίμματα.

Σκοπός της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν να τονιστεί στους μαθητές η σημασία της Ποσειδωνίας, όπως αυτή έχει αναδειχθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου POSBEMED2 “Διακυβέρνηση και Διαχείριση των Συστημάτων Ποσειδωνίας και Αμμοθινών στη Μεσόγειο – Governance and management of Posidonia beach dune systems across the Mediterranean” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020”.

Παραλία του Ποταμού Επανομής

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, στην περιοχή της παραλίας του Ποταμού Επανομής του Δήμου Θερμαϊκού και συγκέντρωσε εκπροσώπους τοπικών φορέων του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Κολλεγίου για υλοποίηση δράσεων που συνδυάζουν την κοινωνική προσφορά με τη μάθηση αναπτύσσοντας στους μαθητές το πάθος για εθελοντισμό και επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με βιωματικό τρόπο.

Poseidonia

Στη δράση συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του επιβράβευσε την προσπάθεια του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών για την υλοποίηση βιωματικών και εθελοντικών δράσεων της σχολικής κοινότητας του Κολλεγίου Ανατόλια με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Ο κ. Γιουτίκας επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο έργο POSBEMED2, κάνοντας σύντομη αναφορά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιήθηκε με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης και της τρωτότητας των παράκτιων ζωνών.

Εκ μέρους του Δήμου Θερμαϊκού η κ. Αναστασία Κασάπη, Γενική Γραμματέας του Δήμου, απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνεχεία, η κ. Κασάπη επεσήμανε τη σπουδαιότητα της περιοχής του Ποταμού Επανομής η οποία αποτελεί προστατευόμενη Ζώνη Νatura 2000 και πολύ πλούσιο υδροβιότοπο με πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα . Η κ. Κασάπη υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη για εθελοντικές δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ανθρωπογενών πιέσεων που ασκούνται στο παράκτιο περιβάλλον και γενικότερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο κ. Κωνσταντίνος Μπάρμπας, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης καθώς και ο κ. Τ. Τσουρούς Αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με συνοδεία επιτελείου του Τμήματος Καθαριότητας.

Poseidonia
Poseidonia

Τέλος, ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος Δρ. Γεωπονίας, στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε στους μαθητές τα χαρακτηριστικά του ενδιαιτήματος του φανερόγαμου αγγειόσπερμου Posidonia oceanica, τονίζοντας την οικολογική σημασία της Ποσειδωνίας ως δομικού συστατικού του ευρύτερου θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος λειμώνων, θημώνων και αμμοθινών στην Μεσόγειο καθώς προσδίδει μοναδικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στο ευρύτερο περιβάλλον.

Η Ποσειδωνία η ωκεάνιος Από τη Βικιπαίδεια

Poseidonia Η Ποσειδωνία η ωκεάνιος (Posidonia oceanica) είναι είδος θαλασσίου φανερογάμου (πρόκειται για ανώτερο φυτό – θαλάσσιο αγγειόσπερμο, αν και λαθασμένα συχνά το αποκαλούμε ως “φύκια”) ενδημικό στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος. Ο καρπός της διασπείρεται ελεύθερα, επιπλέει και είναι γνωστός στην Ιταλία ως «η ελιά της θάλασσας» (l’oliva di mare[2]). Μπάλες ινώδους υλικού από το φύλλωμα της, γνωστές ως μπάλες Ποσειδώνα[3], ξεβράζονται στις κοντινές ακτές.

Πρόκειται για είδος με ιδιαίτερα εκτεταμένη εξάπλωση στη Μεσόγειο και στις ακτές της Ελλάδας.[4] Η επιφάνεια της Μεσογείου που καλύπτουν οι λειμώνες της ανέρχεται στα 37.000 τ.χλμ., δηλαδή ποσοστό περίπου 1-2% της συνολικής της επιφάνειας.[5]Ανήκει στις κοινωνίες μαλακού υποστρώματος με μέγιστο βάθος εξάπλωσης τα 50 μέτρα.[6] Το γένος Posidonia σύμφωνα με κατάταξη σε 5 χλωριδικά στοιχεία των taxa, ανήκει στα Κοσμοπολίτικα είδη, καθώς αναπτύσσεται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.[7]

Περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, μεταξύ αυτών πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας. Πρόκειται για οικοτόπους με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Πρώτον, αποτελούν τόπους αναπαραγωγής, λειτουργούν σαν βρεφοκομεία για πολλά είδη. Η τοπική αλιεία πλήττεται όταν τα λιβάδια ποσειδωνίας εξαφανίζονται. Δεύτερον, αποτρέπουν τη διάβρωση των ακτών μέσω των ριζωμάτων και των φύλλων τους. Με την αποψίλωση των θαλάσσιων λιβαδιών πολλές παραλίες απειλούνται με συρρίκνωση ή και εξαφάνιση. Τρίτον, όπως και τα χερσαία φυτά, τα υποβρύχια δάση δεσμεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα.[8]

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού