Εποχική γρίπη Seasonal Flu
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης seasonal flu (Α, Β) και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο κατά τις περιόδους επιδημίας
Ο ιός της γρίπης
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι:
α) η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο
Τα συμπτώματα της γρίπης seasonal flu
Ο ιός της γρίπης, όπως και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδονται σχεδόν πάντοτε με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα. Οι επιφάνειες (χέρια, πόμολα, παιχνίδια, τηλέφωνα, γραφεία κ.ά.) που μολύνονται από σταγονίδια διατηρούν τον ιό ζωντανό και ικανό να μολύνει για περίπου δύο ώρες.
Ο άρρωστος μεταδίδει μία ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα και για 5-7 ημέρες μετά, όταν πρόκειται για ενήλικο. Τα παιδιά μεταδίδουν 2-3 ημέρες πριν και έως 8-10 μετά, σε ότι αφορά τη γρίπη, ενώ οι υπόλοιποι ιοί έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης, που διαφέρει από ιό σε ιό. Από τη στιγμή της μόλυνσης, απαιτούνται από 1-4 μέρες για να εκδηλώσει ο άρρωστος συμπτώματα.
Τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι απότομη εμφάνιση πυρετού που συνοδεύεται από κρυάδες και ρίγος, κακουχία, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ξηρό βήχα. Σε μερικούς αρρώστους συνυπάρχει ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, διάρροια.
Οδηγίες για τον περιορισμό της μετάδοσης:
• Σε περίοδο έξαρσης της γρίπης μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Σε ό,τι αφορά την προσωπική υγιεινή, φροντίστε να σκεπάζετε στόμα-μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο.
• Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι το λιγότερο για 15’’ – 20’’ ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη.
• Το πλύσιμο του χεριού είναι βασικό μέτρο όταν ο ίδιος ή κάποιος με τον οποίο είστε σε επαφή, είναι άρρωστος και πριν πιάσετε σκεύη φαγητού.
• Να φροντίζετε να έχετε καλή φυσική κατάσταση με ελαφρό φαγητό (φρούτα, σαλάτες), άσκηση και επαρκή ύπνο.
- Αποφύγετε την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Να συμβουλευόμαστε τον ιατρό και να μην παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά, εάν εμφανιστεί απότομα υψηλός πυρετός ή δύσπνοια.
- Να εμβολιάζεστε για τη γρίπη αν είστε άνω των 60 ετών, εργάζεστε ως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, φροντίζετε μικρά παιδιά η άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό και τέλος αν ανήκετε σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά, νεφρικά, ηπατικά προβλήματα, σπληνεκτομή, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμονούσες, χρόνια λήψη ασπιρίνης σε παιδιά ).