Spring Equinox Εαρινή ισημερία την Πέμπτη 20 Μαρτίου μπαίνουμε στην άνοιξη.

Spring Equinox Ο χειμώνας μας αφήνει με έναν ήλιο με δόντια. Μακάρι τα δόντια του να μην είναι σκληρά και κόψει τα άνθη από τις ροδακινιές μας και δεν έχουμε ροδάκινα εφέτος. Αστρονομικά ο χειμώνας μας αφήνει την Πέμπτη, αν και εφέτος δεν τον καταλάβαμε καθόλου σε σχέση με παλιές εποχές.
Τροχιά του ήλιου θα στραφεί προς τα βόρεια
Η Υδρόγειος, στο αέναο ταξίδι της γύρω από τον ήλιο, την Πέμπτη 20/3 στις 11 και 01΄ ώρα Ελλάδας θα περάσει από το βόρειο ημισφαίριο της εκλειπτικής στο νότιο. Με απλά λόγια: Φαινομενικά, η τροχιά του ήλιου θα στραφεί προς τα βόρεια και ο ήλιος θα φαίνεται να αρχίζει να κάνει μεγαλύτερη τροχιά στον ουράνιο θόλο. Οι ημέρες θα μεγαλώνουν για εμάς στο βόρειο ημισφαίριο και θα μικραίνουν για τους λίγους κατοίκους του νοτίου ημισφαιρίου.

Ιση διάρκεια ημέρας και νύχτας
Τις ημέρες αυτές όλοι οι λαοί της Γης μοιραζόμαστε τις ώρες του εικοσιτετραώρου ισότιμα ανάμεσα στη νύχτα και τη μέρα. Είναι η λεγόμενη εαρινή ισημερία. Μια από τις δύο μοναδικές ημέρες του χρόνου, (η άλλη είναι εφέτος στις 22 Σεπτεμβρίου), που όλοι οι λαοί πάνω στη Γη έχουν ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας. Τι ιδιαίτερο έχουν αυτές οι ημέρες; Ο βασιλιάς Ήλιος υπερνικά το σκοτάδι. Η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη της νύχτας. Και επειδή όλοι οι άνθρωποι αγαπούν το φως και ξορκίζουν τα σκοτάδια, γιόρταζαν την πρωτοχρονιά τους τις ημέρες αυτές. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα μερικοί λαοί στην Ασία, όπως οι Πέρσες, οι Κούρδοι, οι Αφγανοί και άλλοι, που πραγματικά γιορτάζουν πρωτοχρονιά την Πέμπτη .

Spring Equinox Εαρινή ισημερία
Και εμείς όμως εδώ στην Ελλάδα έχουμε κατάλοιπα από την πρωτοχρονιά που άρχιζε παλαιότερα στους προγόνους μας το Μάρτιο στα ονόματα των μηνών μας. Τον όγδοο μήνα που λέγεται Οκτώβρης, τον χαρακτηρίζουμε σαν δέκατο. Ονομάζουμε τον δέκατο μήνα Δεκέμβρη, αλλά τον γιορτάζουμε σαν δωδέκατο. Τον έβδομο μήνα τον λέμε Σεπτέμβρη (από το λατινικό septem που σημαίνει εφτά), και τον γιορτάζουμε σαν ένατο. Και φυσικά και ο Νοέμβρης, από το λατινικό novem, που σημαίνει εννέα, ήταν ο ένατος μήνας, ενώ εμείς τον έχουμε τώρα σαν ενδέκατο.

Πραγματική γεωγραφική ανατολή
Τι άλλο ιδιαίτερο έχουν αυτές οι ημέρες; Αν ξυπνάτε πρωί, δείτε την ανατολή του ήλιου. Ακριβώς εκεί βρίσκεται η πραγματική γεωγραφική ανατολή του τόπου σας. Μόνο τις ημέρες αυτές, στην εαρινή ισημερία και στην φθινοπωρινή ισημερία, έχουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανατολή του τόπου μας. Και το κυριότερο: Η φύση ξυπνά. Τα κοτσύφια, οι παπαδίτσες και τα άλλα ωδικά πτηνά χαιρετίζουν τον ερχομό της άνοιξης με υψηλούς και ποικίλους μελωδικούς τόνους.
Ανοιξιάτικη ισημερία
Τα χρώματα μπαίνουν στη ζωή μας. Τα κόκκινα, τα ροζ, τα άσπρα και τα κίτρινα από τις προυνιές, τις ροδακινιές, τις κερασιές και τις αμυγδαλιές και τα αγριολούλουδα, προαγγέλλουν την πανδαισία των χρωμάτων της φύσης που θα ακολουθήσει. Είναι τόσες οι ομορφιές και τη νύχτα και τη μέρα που σε μαγεύουν κυριολεκτικά. Η διάθεσή σου είναι σε εγρήγορση και νιώθεις ευημερία. Δεν χρειάζεται να καταλήγουμε στην ποίηση γιατί όλη η φύση γύρω μας είναι ποίηση. Απολαύστε την. Spring Equinox

The article is copyrighted to Hariton Tomboulides Spring Equinox