Padova: ΤΟ 1ο Γενικό Λύκειο ΕΠΑΝΟΜΗΣ στο 4ο Διευθνές Συνέδριο στην ΙΤΑΛΙΑ

Padova Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του 1ου Γενικού Λυκείου Επανομής στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ (σε συνεργασία με το Future Classroom Lab και Stem Discovery Campaign του European Schoolnet και το Culture Action Europe), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 με 10 Μαρτίου 2025 στην Πάδοβα (Padova Congress Hall), στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας.
Mαθήτριες και μαθητές Θερμαϊκού
Σαράντα δύο μαθήτριες και μαθητές του σχολείου μας, διαμοιρασμένες/οι σε δύο ισάριθμες ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους.


H πολιτισμική κληρονομιά και οι διαχρονικές αξίες Padova
Η πρώτη ομάδα δημιούργησε μία αφίσα με τίτλο «Η Ηχώ της Καμπάνας: Η Κληρονομιά του Καμπανού και η Γέφυρα της Αναδόμησης». Το θέμα της εργασίας ήταν η ιστορική και πολιτισμική σύνδεση της Επανομής με το τραγικό γεγονός της δολοφονίας ενός νεαρού φιλάθλου της ομάδας του Άρη, του Άλκη Καμπανού, μέσα από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του τοπικού ναού της Παναγίας. Συνεξετάστηκε, επίσης, η σύνδεση του μύθου του Αινεία, γενάρχη των Ρωμαίων, με την περιοχή της Επανομής, καθώς και η συμβολή αυτών των στοιχείων στη γεφύρωση των διαφορών και την προώθηση της ενότητας και της συμφιλίωσης.

Το μήνυμα που αναδύθηκε από την εργασία ήταν το ότι ο πολιτισμός ανθίζει μόνο όταν ριζώνει πάνω στις αξίες της ηθικής που διέπουν τον άνθρωπο. Η ηχώ της καμπάνας, η πορεία του Αινεία και το όνομα του Άλκη Καμπανού μάς καλούν να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι η ιστορική μνήμη, η πολιτισμική κληρονομιά και οι διαχρονικές αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης συνιστούν τα θεμέλια ενός κοινωνικού οικοδομήματος αντάξιου της ιστορίας και του μέλλοντος που επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε.

Σημασία της γεωργικής κληρονομιάς
Η δεύτερη ομάδα παρουσίασε μία κατασκευή από διάφορα γεωργικά εργαλεία, τα οποία άλλα χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα και άλλα έχουν διατηρηθεί μόνο στη μνήμη των ανθρώπων. Μέσα από τη δημιουργική κατασκευή τα παιδιά ανέδειξαν τη σημασία της γεωργικής κληρονομιάς, αφού τα γεωργικά εργαλεία αποτελούν κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης κάθε τόπου, καθώς συνδέονται με την εξέλιξη της γεωργίας, ενώ, παράλληλα, η μνήμη και ο σεβασμός προς αυτά συντείνουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση του ανθρώπου με τη γη και τη σημασία της γεωργίας στη ζωή μας

Συνεργασία μεταξύ μαθητικού δυναμικού
Τόσο η προσήλωση των παιδιών στον πολιτισμό, την τέχνη, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα όσο και το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας τους αλλά και η αγαστή συνεργασία μεταξύ μαθητικού δυναμικού και εκπαιδευτικών αναδείχθηκαν οι απόλυτοι νικητές!


Μαθητική αντιπροσωπεία
Ομάδα Αφίσας (κατ’ αλφαβητική σειρά):
ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΓΚΑΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΖΑΓΚΑ ΕΛΕΝΗ, ΖΕΝΟΥΝΑΪ ΒΕΡΑ. ΙΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΚΑΝΤΗΛΙΔΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΚΑΡΑΠΟΥΛΟΥΤΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΟΤΣΙΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ-ΖΩΗ, ΛΙΛΑ ΜΑΡΙΟ,ΜΑΚΙΣΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΑΥΡΟΣΚΑ ΦΑΝΗ, ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΑΝΟΣ ΒΥΡΩΝ,ΝΤΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ, ΣΤΡΑΒΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ,ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ, ΤΕΡΖΙΔΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ, ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΧΟΥΤΟΥ ΡΑΦΑΕΛΑ

Ομάδα Κατασκευής (κατ’ αλφαβητική σειρά):
ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ-ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΛΥΔΙΑ, ΓΩΝΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΒΑΡΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΟΥΜΑΝΙ ΙΖΑΜΠΕΛΑ, ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΜΑΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΙΛΟΣΑΒΛΓΕΒΙΤΣ ΑΛΕΞΙΑ, ΜΠΑΛΑΛΕ ΕΙΡΗΝΗ, ΜΠΑΝΙΩΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΠΕΡΒΙΖΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ-ΜΑΡΙΑ, ΠΟΤΟΥΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΚΑΛΙΔΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ, ΣΤΟΪΚΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ, ΤΖΙΝΑ ΑΘΗΝΑ, ΤΟΣΚΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΣΟΛΑΚΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΦΙΛΙΩ, ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Εκπαιδευτικοί ομάδων: Μαρία Νιώτη, Φιλόλογος – Γιώργος Τζήμκας, Φιλόλογος Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Χρήστος Ευαγγελινός, Μαθηματικός Ανδρομάχη Μπαρακλή, Αγγλικής Φιλολογίας.
Ολόθερμες Ευχαριστίες προς τη διοργανώτρια ΕΛΕΜΑΣΥΝ από το 1ο Γενικό Λύκειο Επανομής, δίνοντας ραντεβού στο 5ο Διεθνές Συνέδριο στην πόλη του φωτός, το Παρίσι! Padova
