Ancient Mendi Αποικία της Ερέτριας 12ο αιώνα π.Χ.
Ancient Mendi Η Αρχαία Μένδη ήταν αποικία της Ερέτριας φαίνεται να πρωτοκατοικείται τον 12ο αιώνα π. X., ενώ άγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς καταστράφηκε.
Ιστορικής σημασίας Ancient Mendi
Μια πόλη, η Αρχαία Μένδη, με τόση ιστορική σημασία και συμβολή, θαμμένη, παρατημένη, αναξιοποίητη και πατημένη από τα συμφέροντα κάποιων ιδιωτών. Ο αρχαιολογικός χώρος δείχνει σημάδια παρακμής και εγκατάλειψης ενώ δεν παρουσιάζει τίποτα το ιδιαίτερο. Η μοναδική πινακίδα με πληροφορίες χρήζει ανανέωσης καθώς έχει σχεδόν σβηστεί από το πέρασμα του χρόνου.
Σπουδαιότερη αποικία των Ερετριέων στην Παλλήνη
Η αρχαία Μένδη αποτέλεσε την σπουδαιότερη αποικία των Ερετριέων στην Παλλήνη και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση εξαιτίας των εξαγωγών του περίφημου Μενδαίου οίνου. Ο κυρίως αρχαιολογικός χώρος στις πλαγιές ενός πευκόφυτου λόφου ο οποίος καταλήγει προς την θάλασσα.. Στην ακρόπολη ή Βίγλα, η οποία εκτείνεται στο ψηλότερο, νοτιοανατολικό σημείο του λόφου, αποκαλύφθηκαν υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι με κεραμική συστάδες από λάκκους-αποθέτες από τον 12ο έως τον 7ο αι. π.Χ. Στο Ξέφωτο η δοκιμαστική τομή αποκάλυψε τμήμα τείχους της κλασικής πόλης.
Περίφημος Μενδαίος οίνος
Η πόλη οφείλει το όνομά της στο αρωματικό φυτό μίνθη, ένα είδος μέντας, που φύεται ακόμη στην περιοχή. Η Μένδη γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθηση, ήδη από τους αρχαϊκούς χρόνους, κυρίως εξαιτίας των εξαγωγών του περίφημου Μενδαίου οίνου, ενώ τον 5ο αιώνα π.Χ. γίνεται ένα από τα ισχυρότερα μέλη της Αθηναϊκής Συμμαχίας πληρώνοντας φόρο από έξι ως δεκαπέντε τάλαντα.
Αρχαίος κλασικός γλύπτης Παιώνιος
Η μεγάλη οικονομική της άνθηση, ήδη από τις αρχές του 6ου αι., επιβεβαιώνεται από την μεγάλη κυκλοφορία των νομισμάτων της και οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές του περίφημου Μενδαίου οίνου.
Από τη Μένδη καταγόταν ο αρχαίος κλασικός γλύπτης Παιώνιος, ο οποίος σμίλευσε τη Νίκη που στεκόταν μπροστά από την ανατολική πλευρά του ναού του Δία στην Ολυμπία ανάθημα των Μεσσηνίων και των Ναυπακτίων για τη νίκη τους κατά των Σπαρτιατών μετά τη μάχη της Σφακτηρίας το 424 π.Χ. και η οποία σήμερα εκτίθεται στο μουσείο της Ολυμπίας.
Επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Θουκυδίδη
H αρχαία Μένδη στην περιοχή της Κοινότητας Καλάνδρας ταυτίστηκε από τον Leake τον 19ο αι., και επιβεβαιώνεται από τοπογραφικά στοιχεία των Θουκυδίδη και Λίβιου, την επιβίωση του τοπωνυμίου Ποσείδι στο γειτονικό ακρωτήρι, αλλά και από τα ανασκαφικά στοιχεία. Συστηματική ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Μένδη διενεργήθηκε από το 1986-1994, από την ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Η Μένδη εξέδωσε αργυρά νομίσματα από το τελευταίο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ. Οι εικονογραφικοί τύποι πηγάζουν από τον κύκλο του Διονύσου, καθώς τα κρασιά της Μένδης φημίζονταν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κυριαρχεί ο ιθυφαλλικός όνος με ένα πτηνό, πιθανόν κόρακα, στη ράχη του. Αργότερα, επί του όνου κάθεται ο Διόνυσος κρατώντας έναν κάνθαρο, ενώ στην οπίσθια όψη απεικονίζονται κληματίδες. Αυτά τα αγροτικά όντα τα βρίσκουμε και σε μερικά αρχαϊκά νομίσματα της Βόρειας Ελλάδας, περιοχής πλούσιας σε αμπέλια, όπου ο Διόνυσος ήταν κυρίαρχη θεότητα.
Οι περιοχές αυτές και ειδικότερα η χερσόνησος της Χαλκιδική; και οι ακτές της Θράκης, ήταν κατάσπαρτες, ήδη από την αρχαϊκή εποχή, με ακμάζουσες αποικίες και πόλεις ελληνικές από τις οποίες μερικές, ονομαστές για την ποιότητα της οινοπαραγωγής τους Μένδη, Άκανθος , διέθεταν και ορυχεία αργύρου από τα πλουσιότερα του αρχαίου κόσμου. Το γεγονός αυτό έδινε ώθηση στην παραγωγή των νομισματοκοπείων τους, η τέχνη των οποίων έφτασε στο απόγειό της ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ancient Mendi