Λιοντάρι της Αμφίπολης Amfipoli Leon

Λιοντάρι της Αμφίπολης Amfipoli Leon
amfipolis_liontari

Ταξιδεύοντας στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης Καβάλας σίγουρα έχετε παρατηρήσει τον υπερμεγέθη λέοντα που δεσπόζει δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα Amfipoli Leon

Μνημείο

Το λιοντάρι της Αμφίπολης έχει ύψος 5,30 μ. και εικονίζεται καθιστό στα πίσω πόδια. Ο Λέων της Αμφίπολης είναι κορυφαίο της αρχαίας ελληνικής πλαστικής έργο του 4ου αιώνα π.Χ.. Επικρατεί η άποψη πως ήταν ταφικό μνημείο μνημείο αν κι έχει αμφισβητηθεί. Πρώτη φορά έγινε γνωστή η ύπαρξη του ευρήματος στην Αθήνα από μία αναφορά της 7ης μεραρχίας του ελληνικού στρατού το 1912. Κατά τον μήνα Αύγουστο του 1916, Άγγλοι στρατιώτες που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα στη γέφυρα της Αμφίπολης βρήκαν τα μαρμάρινα κομμάτια του λιονταριού και προσπάθησαν να τα μεταφέρουν ως τη θάλασσα προκειμένου να τα φυγαδεύσουν στην Αγγλία. Μα η προσπάθεια τους ματαιώθηκε από τους Βούλγαρους οι οποίοι μόλις είχαν καταλάβει το Παγγαίο και άρχισαν να τους βομβαρδίζουν.

Η αναστύλωση του μνημείου Amfipoli Leon

Τη δεκαετία του 30 η εταιρεία Μονξ Γιούλεν πραγματοποίησε έργα αποξήρανσης της κοίτης του Στρυμόνα και οι εργάτες βρήκαν πραγματικά μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντος. Τελικά το 1937, χάρη σε πρωτοβουλία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους η αναστύλωση του μνημείου ήταν γεγονός.

Μετά το 1917 τα μέλη συγκεντρώθηκαν κοντά στο θεμέλιο που ταυτίστηκε λανθασμένα ως θεμέλιο της βάσης του μνημείου, στο σημείο δηλαδή που το συναντάμε σήμερα. Το 1936 το γλυπτό αναστηλώθηκε και τοποθετήθηκε σε αυτή την θέση. Η Κατερίνα Περιστέρη, που διεξάγει σήμερα την αρχαιολογική έρευνα υποστηρίζει ότι η αρχική θέση του αγάλματος βρισκόταν στην κορυφή του λόφου Καστά στραμμένο προς την πόλη. Σύμφωνα με τους μελετητές το πρόσωπο του λέοντα ήταν ανέκαθεν στραμμένο προς την πόλη της Αμφίπολης προσδίδοντας δύναμη σε αυτή.

O ρόλος του μνημείου

Ανεξήγητος ακόμη παραμένει ο ρόλος του μνημείου. Ο λαϊκός θρύλος θέλει το λιοντάρι να μην έχει γλώσσα, για να μην αποκαλύψει ποτέ τον ένοικο του τάφου. Οι γνώμες των ερευνητών- αρχαιολόγων ποικίλουν. Ίσως το μνημείο ήταν ταφικό, ίσως πάλι το άγαλμα στήθηκε ως μνημείο πεσόντων μαχητών της τότε εποχής, ίσως από την άλλη να ήταν ένα συμβολικό μνημείο δύναμης και εξουσίας της πόλης. Αν και οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι στήθηκε προς τιμήν κάποιου προστατευόμενου του Μέγα Αλεξάνδρου, όπως ήταν ο Λαοσθένης ή και ο Λαομέδοντας, εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί με αυτές τις εικασίες μιας και δεν έχουν ανεγερθεί προς το παρόν απτές αποδείξεις.

Η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης συνεχίζεται και μέρα με τη μέρα ολοκληρώνεται το παζλ της ιστορίας, με το Λιοντάρι της Αμφίπολης να στέκει αγέρωχο και επιβλητικό αποκαλύπτοντας τη σημαντικότητα των ανασκαφικών ευρημάτων που ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής του Μ. Αλεξάνδρου.

Η Αμφίπολη

Στο πέρασμα στα μέρη της Μακεδονίας αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το μνημείο που απέχει 45 χλμ. από τις Σέρρες , 1 ώρα από τη Θεσσαλονίκη ενώ είναι και σε μικρή απόσταση από την Καβάλα και τη Δράμα. Η Αμφίπολη είναι μείζων αρχαιολογικός χώρος για ολόκληρη την Ελλάδα και ο τύμβος Καστά αποτελεί μόνο ένα κομμάτι αυτού του σημαντικού ψηφιδωτού ελληνικής ιστορίας.

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού