Hariton Tomboulides

Hariton Tomboulides
tomboulides-astronomy

Τα βιβλία του Χαρίτωνος Τουμπουλίδη. Hariton Tomboulides Η συγγραφή ενός βιβλίου για τους αστερισμούς και την ιστορία τους είναι ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Ένα ταξίδι χωρίς αρχή και χωρίς τέλος. Οι άνθρωποι πάντα έδιναν ονόματα στα άστρα, γιατί τα άστρα ήταν οι οδηγοί τους στην καθημερινή ζωή τους, στις καθημερινές ασχολίες τους.

1. ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ. Η Ιστορία των Αστερισμών.

1η,2η  έκδοση (Εκδόσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ. Α. Α. Λιβάνης, 1993,1997) ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ. Η Ιστορία και η Μυθολογία των Αστερισμών. (1η ,2η έκδοση) (Εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2008, 2016) Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ. (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε. Ειδική έκδοση για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 2013)

Το βιβλίο περιέχει για κάθε αστερισμό μια πλούσια συγκριτική μελέτη των ιστορικών και μυθολογικών στοιχείων που εμφανίζονται στους διάφορους λαούς στη διάρκεια της ιστορίας. Δίνονται έτσι πολλές απαντήσεις, αλλά παράλληλα προκύπτουν και νέα ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα, το πώς είναι δυνατόν διάφοροι λαοί σε διάφορες εποχές να βλέπουν σε μερικούς αστερισμούς την ίδια μορφή, η οποία συνήθως δεν είναι καθόλου προφανής από το σχήμα τους. 

Το βιβλίο ξεκινάει με μια εξαιρετικά κατατοπιστική εισαγωγή περί ουρανογραφίας και συνεχίζει με 88 κεφάλαια αφιερωμένα στους ισάριθμους αστερισμούς του ουρανού. Στα κεφάλαια αυτά παρέχεται μεγάλος όγκος πληροφορίας με σαφή διαχωρισμό, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλει: σε ελεύθερο κείμενο παρατίθενται τα αστρονομικά στοιχεία, ενώ σε πλαίσιο κειμένου τα ιστορικά-μυθολογικά. Αυτός ο διαχωρισμός κάνει το βιβλίο πολύ εύχρηστο. Το πλούσιο κείμενο συνοδεύεται από πίνακες, χάρτες και πανέμορφες ζωγραφικές και χαρακτικές απεικονίσεις των αστερισμών. Προκύπτει τελικά ένα βιβλίο μεγάλης πρακτικής αξίας και υψηλής αισθητικής.

2 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗΣ

(1η έκδοση, ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ. Α. Α. Λιβάνης, 1999. Εξαντλημένο από τον εκδότη. 2η έκδοση,2020 Εκδόσεις συγγραφέα). Η πρώτη έκδοση του βιβλίου άργησε μια δεκαετία και περισσότερο να τυπωθεί από τον εκδότη και τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1999, αντί του 1987 που παραδόθηκε για έκδοση. Τί είμαστε; Πού βρισκόμαστε; Τί είναι το Σύμπαν; Ποιος είναι ο ρόλος μας μέσα στο Σύμπαν; Τί είναι ζωή; Ο αστρονόμος με το τηλεσκόπιό του μπορεί να δει σε πολλά σημεία του χώρου αλλά και σε πολλά σημεία του χρόνου. Για να μπορέσουμε όμως να αντιληφθούμε τις έννοιες αυτές, θα πρέπει να δώσουμε τις δικές μας συντεταγμένες. Να δούμε δηλαδή πού βρισκόμαστε στο διάγραμμα του χώρου και του χρόνου. Πού βρίσκεται η Γη μας στο Σύμπαν; Το καλύτερο και πιο κατανοητό θα ήταν να τοποθετήσουμε τη Γη πρώτα μέσα στο χώρο (κάτι που επιχειρείται στο πρώτο μέρος του βιβλίου) και μετά μέσα στο χρόνο (θεματική ενότητα που καλύπτει το δεύτερο μέρος του βιβλίου). Μετά θα μπορούμε να κάνουμε παρατηρήσεις και διαχωρικές και διαχρονικές, να δίνουμε προοπτικές και στο χώρο και στο χρόνο. Αφού δηλαδή δούμε από πού ήρθαμε και πού βρισκόμαστε σήμερα, θα εξετάσουμε προς τα πού πηγαίνουμε. Στο τέλος θα μπορούμε να κάνουμε και ορισμένες τοποθετήσεις πάνω σ` ένα κύριο θέμα: πώς βλέπει ο σημερινός αστρονόμος το χώρο πάνω στον οποίο κινείται, βρίσκεται, ζει και εργάζεται, πώς βλέπει δηλαδή ο επιστήμονας αστρονόμος τη Γη σφαιρικά σαν μια Ενότητα, μια Ύπαρξη μέσα στο Σύμπαν, σε σχέση με άλλες υπάρξεις πάντα του Σύμπαντος.

I OÄNDIGHETENS CENTRUM. Hariton Tomboulides

Είναι κυρίως άρθρα που γράφτηκαν κατά καιρούς και βγήκαν σε βιβλία τώρα. Είναι άρθρα που κάποτε είχαν γραφεί, όπως πάντα, με έμπνευση από κάποιο γεγονός και ήταν κάπου χαμένα στον χώρο και στον χρόνο. Άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό χώρο και στα αρχεία των υπολογιστών μου, από το 2007 μέχρι το 2021 που  τα επεξεργάστηκα, χωρίς να καταστρέψω το ιστορικό τους, και τα τύπωσα σε βιβλία. Βιβλία, όχι για το εμπόριο, αλλά για τους φίλους, τους ερευνητές, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, τους απογόνους μου και όλους τους φιλομαθείς που θέλουν να τα ξεφυλλίσουν. Κάποιος φίλος που τα διάβασε είπε ότι είναι σαν να με ακούει να μιλώ και κάποιος άλλος τα έχει δίπλα στο κρεβάτι του και διαβάζει κάποιες ιστορίες πριν κοιμηθεί. Είναι όλα σε σχήμα 17Χ24 και αποστέλλονται από τον συγγραφέα με αντικαταβολή.

Αστρονομικά βιβλία

3.ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΣΜΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ. (2019) 480 αστρονομικά και επιστημονικά άρθρα σε 606 σελίδες.

4. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ. (2019) 204 φιλοσοφικά κείμενα για την καθημερινότητά μας σε 293 σελίδες.

5. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥ. (2020) 214 φιλοσοφικά κείμενα με σκέψεις πάνω στην φιλοσοφία και την επιστήμη σε 309 σελίδες.

Hariton Tomboulides
Hariton Tomboulides

6. ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ. (2021) 10 κεφάλαια με  την πρώτη έντυπη εργασία μου «Σκέψεις πάνω στον άνθρωπο και το Σύμπαν», από το 1985, «Τα αστρονομικά στοιχεία του Ομήρου», που πρωτοπαρουσίασα στην Ομηριάδα, στη Χίο το 2007, επτά άρθρα στα θέματα του τίτλου και το ημερολόγιο καταστρώματος με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την παραμονή μου στο Διαστημικό Κέντρο του Χάντσβιλ της Αλαμπάμα το 2001 σε 96 σελίδες.            

7. ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. (2021) Ένα βιβλίο με 161 σελίδες και με 33 έγχρωμες φωτογραφίες και 3 ασπρόμαυρες που πήρε πεντέμισι χρόνια να ολοκληρωθεί με 17 παραμύθια (10 του ουρανού και 7 της γης) που έγραψα για την εγγονή μου.         

Για επικοινωνία και παραγγελίες tomboulides@gmail.com

Μετάφραση

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΛΙΑΔΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ. ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ.( FLORENCE AND KENNETH WOOD) (Εκδόσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ. Α. Α. Λιβάνης, 2000)   Μετά από 40 χρόνια μελέτης, αποκαλύπτεται η αντιστοίχιση των γεγονότων και προσώπων του έπους με αιώνια αστρονομικά γεγονότα της χωρίς αρχή δημιουργίας του κόσμου. Τίποτε δεν είναι τυχαίο στον ουρανό και ό,τι συμβαίνει στον ουρανό συνδέεται άμεσα με τους λαούς της γης και τις λατρείες τους. Μήπως η Ιλιάδα εκτός από ιστορικό έπος είναι και αστρονομικό εγχειρίδιο; Μήπως η μετάπτωση των ισημεριών έφερε στον ουρανό της Ελλάδας έναν πολύ λαμπρό αστέρα, το λαμπρότερο απ’ όλους, τον Σείριο, και, για να τον τιμήσουμε, του δίνουμε το ρόλο του λαμπρότερου πολεμιστή της Ιλιάδας, του Αχιλλέα; Μήπως η μετάπτωση δε θα φέρει και την πτώση της Μεγάλης Άρκτου από τη θέση της σαν δείκτη του βορρά για να περάσει σήμερα ο βορράς στη Μικρή Άρκτο; Αυτό έγινε φυσικά, και γιατί να μην το συνδέσουμε και με την πτώση της Τροίας; Πώς γνωρίζει ο Έκτορας, στην αρχή σχεδόν της Ιλιάδας, ότι η Τροία θα πέσει; Μήπως καταγράφει ο Όμηρος τη μετάπτωση των ισημεριών με την πτώση της Τροίας; Διαρκούσης της δεκαετίας τον 1930, ή νεαρή κόρη ενός αγρότη από το Κάνσας των Η.Π.Α, περνούσε νύχτες ολόκληρες παρατηρώντας τις κινήσεις των πλανητών στο ουράνιο στερέωμα. Αργότερα ως δασκάλα στην Αγγλία συνδύασε την αφοσίωση της στην αστρονομία με την αγάπη της για τα Ομηρικά έπη. Αυτό την οδήγησε σε μία ανακάλυψη, πού θα είχε παρασιωπηθεί, εάν ή κόρη της, η Δρ. Φλόρενς Γούντ, δεν είχε αξιολογήσει τις σημειώσεις της μητέρας της το 1991. Η Φλόρενς Γουντ ήρθε στην Αγγλία μαζί με τη μητέρα της Έντνα Λέι το 1945. Από τότε που βγήκε στη σύνταξη ως καθηγήτρια μαθηματικών και υπολογιστών το 1992, αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου σε εργασίες με τα χαρτιά της μητέρας της. Ο σύζυγός της Κένεθ ήταν βοηθός σύνταξης σε μια μεγάλη απογευματινή εφημερίδα μέχρι το 1994, οπότε ένωσε τις δυνάμεις του με αυτές της Φλόρενς στην επιχείρηση της δημιουργίας της “Μυστικής Ιλιάδας του Ομήρου”.