Somnium Κέπλερ περισσότερη επιστήμη παρά φαντασία 1571-1630
Somnium Υπήρξε ο πρώτος που εξήγησε τους φυσικούς νόμους της κινήσεως των πλανητών. Η επιθυμία του να διαδώσει αυτήν την ανακάλυψη τον οδήγησε να γράψει έργα επιστημονικής φαντασίας.
Κέπλερ Γιοχάνες
Ο Γιοχάνες Κέπλερ ένας αστρονόμος του δέκατου έβδομου αιώνα ήταν ο πρώτος από μια μακρά σειρά συγγραφέων έργων επιστημονικής φαντασίας εμπνευσμένων από αληθινά επιστημονικό πνεύμα. Υπήρξε ο πρώτος που εξήγησε τους φυσικούς νόμους της κινήσεως των πλανητών. Η επιθυμία του να διαδώσει αυτήν την ανακάλυψη τον οδήγησε να γράψει έργα επιστημονικής φαντασίας. Το αλληγορικό έργο Somnium.
Σελήνη
Η αστρονομία της Σελήνης του Κέπλερ είναι όμοια στη μορφή της με την αληθινή ιστορία του Λουκιανού. Αλλά ενώ ο Λουκιανός προσέφερε φαντασία ο Κέπλερ προσέφερε γεγονότα, πολλά από τα οποία προπορευόταν αιώνες ολόκληρους από την εποχή του. Σχετικά με τις δυσμενείς συνθήκες της διαστημικής πτήσεως ο Κέπλερ αναφέρει ότι η αρχική ταχύτητα είναι πάρα πολύ στενόχωρη και επικίνδυνη γιατί ο ταξιδιώτης εκτινάσσεται στον αέρα σαν από έκρηξη πυρίτιδος στην ατμόσφαιρα.
Somnium υποθέσεις πραγματικότητα
Στη στρατόσφαιρα ο ταξιδιώτης συναντά δριμύ ψύχος και έλλειψη αέρος για την αναπνοή του. Γνωρίζει την έλλειψη βαρύτητάς και επιβραδύνει την κάθοδο με κάτι που μπορεί να συγκριθεί με την ανάστροφη ώση, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα κατά την προσέγγιση στη Σελήνη, για να μην τραυματιστεί από πολύ βαριά προσεδάφιση. Τελικά το Somnium περιέχει υποθέσεις για την τοπογραφία και το κλίμα της σελήνης που όπως απεδείχθη σήμερα πλησιάζουν καταπληκτικά στην πραγματικότητα.
Μαθηματικός Αστρονόμος
Ο Κέπλερ φαντάστηκε τους κατοίκους της σελήνης σαν πλάσματα με πολύ σκληρό δέρμα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μέσα σε σπήλαια για να αποφύγουν τον καύσωνα του ήλιου. Ο σκοπός του όταν δημιουργούσε τέτοια όντα ήταν να δώσει έμφαση στις ακραίες κλιματικές συνθήκες της Σελήνης. Περιέγραψε επίσης με καταπληκτική ακρίβεια την επιφάνεια της.
σημαντική αστρονομική εργασία
Ο Κέπλερ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1571, στην ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη Βάιλ ντερ Στατ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, κοντά στην πόλη της Στουτγάρδης. Τα ουράνια σώματα κίνησαν το ενδιαφέρον του από πολύ μικρή ηλικία, αφού όταν ήταν 5 ετών παρατήρησε τον κομήτη του 1577, γράφοντας αργότερα ότι τον πήρε η μητέρα του σε ένα ψηλό μέρος για να τον δει. Σε ηλικία 9 ετών παρακολούθησε την έκλειψη Σελήνης του 1580 και κατέγραψε ότι το φεγγάρι φαινόταν αρκετά κόκκινο. Επειδή όμως προσβλήθηκε παιδί ακόμα από ευλογιά, που τον άφησε με εξασθενημένη όραση, στράφηκε κυρίως προς τη θεωρητική και μαθηματική αστρονομία αντί της παρατηρησιακής.
Το 1589, αφού τελείωσε το σχολείο, ο Κέπλερ άρχισε σπουδές Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, όπου σπούδασε φιλοσοφία υπό τον Vitus Muller και θεολογία υπό τον Jacob Heerbrand (μαθητής του Φίλιππος Μελάγχθων στη Βιτεμβέργη). Αναδείχθηκε σε εξέχοντα μαθηματικό και κέρδισε τη φήμη επιδέξιου αστρονόμου. Διδάχθηκε από τον Michael Maestlin, 1550-1631 τόσο το Πτολεμαϊκό όσο και το ηλιοκεντρικό σύστημα, και από τότε ενστερνίσθηκε το δεύτερο, υπερασπίζοντάς το τόσο θεωρητικά όσο και θεολογικά σε φοιτητικές συζητήσεις. Παρά την επιθυμία του να γίνει εφημέριος, στο τέλος των σπουδών του του προτάθηκε θέση δασκάλου μαθηματικών και αστρονομίας στο Προτεσταντικό Σχολείο του Γκρατς της Αυστρίας. Αποδέχθηκε τη θέση τον Απρίλιο 1594, σε ηλικία 22 ετών.
Η πρώτη σημαντική αστρονομική εργασία του Κέπλερ ήταν το Mysterium Cosmographicum Το Μυστήριο του Κόσμου που αποτέλεσε την πρώτη δημοσιευμένη υπεράσπιση του συστήματος του Κοπέρνικου για το σύμπαν.
Ο Κέπλερ κυκλοφόρησε ένα χειρόγραφο που τελικά δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του ως Somnium (Το όνειρο). Μέρος του σκοπού της Somnium ήταν να περιγράψει πως θα ασκούνταν η αστρονομία από τη σκοπιά ενός άλλου πλανήτη, έτσι ώστε να δείξει τη σκοπιμότητα ενός μη-γεωκεντρικού συστήματος. Το χειρόγραφο, το οποίο εξαφανίστηκε αφού άλλαξε χέρια αρκετές φορές, περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι στο φεγγάρι, ήταν εν μέρη αλληγορικό, αυτοβιογραφία αφενός, και εν μέρη πραγματεύεται τα διαπλανητικά ταξίδια μπορεί να περιγραφεί ως το πρώτο έργο επιστημονικής φαντασίας.