Το Μετόχι – To Metochi

Το Μετόχι – To Metochi
metochi-epanomi

To Metochi Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στο δρόμο που ενώνει την Επανομή με την Ν. Ηράκλεια βρίσκεται το μετόχι της Αγ. Αναστασίας ή Κριτζιανών. Το μετόχι ιδρύθηκε το 1530 και αποτελεί το μοναδικό τμήμα του μεσαιωνικού οικισμού των Κριτζιανών που σώζεται. To Metochi

Φρούριο

Το μετόχι κτίστηκε σε μια σημαντική θέση καθώς ήταν στην κύρια αρτηρία που ένωνε τη Θεσσαλονίκη με την Κασσάνδρα, έλεγχε τη γύρω κτηματική περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν ορατό από την θάλασσα, πράγμα σημαντικό για την εποχή, καθώς η πειρατεία βρισκόταν σε έξαρση. Ο χαρακτήρας φρουρίου που έχει το μετόχι, το οποίο έχει μοναστηριακά πρότυπα οχύρωσης, δικαιολογείται από την δράση των πειρατών.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Βασίλειο Καραπαναγιωτίδη
Υπεύθυνο He.O.Ce Photographer/Cinematographer για την έγγραφη άδεια του να αναδημοσιεύω αυτό το υπέροχο άρθρο και βίντεο

To Metochi
To Metochi

Το μετόχι της Αγίας Αναστασίας ή Κριτζιανών

Η οχύρωση περιλαμβάνει ένα πεντάπλευρο περίβολο, ο οποίος ενισχύεται από δύο πύργους στα ΝΑ και ΝΔ. Αυτοί οι πύργοι σώζονται έως τις επάλξεις τους με συνολικό ύψος 10μ. Έχουν δύο ορόφους, ενώ το ισόγειο είναι γεμάτο με αδρανή υλικά για επιπλέον σταθερότητα και στήριξη στο τείχος. Η οροφή τους είναι θολωτή και οι τοίχοι τους είναι από λαξευμένους πoρόλιθους.Η κεντρική πύλη ήταν στη βόρεια πλευρά και για μεγαλύτερη ασφάλεια ήταν ενισχυμένη με ξύλινη καταχύστρα, ενώ υπήρχε και μια βοηθητική πύλη στη δυτική πλευρά.

Εντός του περιβόλου υπάρχει το κεντρικό πυργόσπιτο. Είναι τετράγωνο, με ισόγειο και δύο ορόφους και έφτανε σχεδόν τα 9μ ύψος. Η κεντρική του είσοδος είναι στη νότια πλευρά και έχεις πρόσβαση σ ’αυτή μέσω διπλής κτιστής κλίμακας. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος ήταν ενιαίοι και ήταν αποθηκευτικοί χώροι. Ο δεύτερος όροφος είχε μια σάλα, τρία δωμάτια, εξώστη και αποτελούσε την κατοικία του αντιπροσώπου και τοποτηρητή της μονής. Στη σημερινή εποχή δεν σώζεται ο δεύτερος όροφος του πυργόσπιτου όπως και το παρεκκλήσι του μετοχιού.

To Metochi

Οχυρωματική Κατασκευή

To Metochi Το Μετόχι είναι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα του μεσαιωνικού οικισμού των Κριτζιανών. Διατηρούνται αρκετά τμήματα των κτιρίων και στα 1976 και 1986-1987 πραγματοποιήθηκαν στερεωτικές εργασίες. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, μέσω του παλαιού δρόμου Θεσσαλονίκης-Κασσάνδρας, στο ύψος του Μεσημεριού.

metochi epanomi3
Οχυρό Μετόχι

Μετόχι της Αγίας Αναστασίας. Το σημείο είναι επιλεγμένο ώστε να μην είναι ορατό από τη θάλασσα αλλά να επιβλέπει την περιοχή, καθώς η πειρατεία την εποχή της ανέγερσης ήταν διαδεδομένη. Τη χρονιά που χτίστηκε το φρούριο, ο πειρατής Μπαρμπαρόσα είχε τρομοκρατήσει την περιοχή με 18 πλοία.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ Ελληνικό κέντρο παρατήρησης (heoce.gr)

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού