Ποταμός Επανομής Potamos

Ποταμός Επανομής Potamos
epanomi-natura

Potamos Ποταμός Επανομής κοντινός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή μόλις 20 λεπτά απο την Θεσσαλονίκη

Natura

Η Λιμνοθάλασσα Επανομής είναι ένας σημαντικός υγρότοπος για διάφορα είδη πανίδας: αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. Αποτελεί πεδίο αναπαραγωγής, τροφοληψίας και διαχείμασης για μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών. Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί 217 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων το νεροχελίδονο, η λαγγόνα, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, το φοινικόπτερο και η αβοκέτα. Μεγάλο μέρος της λιμνοθάλασσας ξεραίνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ακτογραμμή της προστατευόμενης περιοχής της Επανομής αποτελεί ταυτόχρονα και μία από τις καλύτερες και οπωσδήποτε η πιο πολυσύχναστη παραλία κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο λεγόμενος Ποταμός. Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού συρρέουν στην Επανομή χιλιάδες λουόμενοι για να χαρούν τα καθαρά νερά και την μεγάλη αμμώδη παραλία, να απολαύσουν τον καφέ τους στα beach bar και να κάνουν βουτιές από το «Ναυάγιο», ένα βυθισμένο πλοίο που πλέον αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή.

Potamos
Ναυάγιο

Potamos

Πέραν του τουρισμού, τα οικοσυστήματα της περιοχής αντιμετωπίζουν επίσης απειλές όπως η υπέρμετρη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, η βόσκηση, οι υδατοκαλλιέργειες, η επαγγελματική και η ερασιτεχνική αλιεία, το κυνήγι κ.ά. Η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των επισκεπτών με το οικοσύστημα αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση, την οποία καλούνται να επιλύσουν από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τη συνεργασία των επισκεπτών!

Παραλία Επανομής

Χάρη στις μεγάλες και καθαρές παραλίες της και στη σχετικά μικρή απόσταση που τη χωρίζει από τη Θεσσαλονίκη, η Επανομή είναι δημοφιλής προορισμός για σύντομες καλοκαιρινές αποδράσεις. Η παραλία της Επανομής Ποταμός, πολύ κοντά σε απόσταση από την περιοχή Φανάρι, είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία[7] και μάλιστα λειτουργεί οργανωμένη ναυαγοσωστική υπηρεσία. Κατά τη θερινή περίοδο είναι εφικτή η μετάβαση στην περιοχή και με λεωφορείο (γραμμή 77Η του ΟΑΣΘ). Παραλία και Ποταμός, οι οποίες έχουν γαλάζια σημαία και είναι προσβάσιμες τόσο με Ι.Χ. όχημα όσο και με αστική συγκοινωνία (ΟΑΣΘ) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εκτός από τις παραλίες , αξίζει  κανείς να επισκεφτεί στην Επανομή και το Μετόχι της Αγίας Αναστασίας, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μοναστηριακά Mετόχια της βορείου Ελλάδας. Χτισμένο το 1530, όταν ηγούμενος της Αγίας Αναστασίας ήταν ο Θεωνάς μετέπειτα μητροπολίτης Θεσσαλονίκης βρίσκεται 3 περίπου χιλιόμετρα νοτίως της Επανομής στον επαρχιακό δρόμο Επανομής -Ηράκλειας, στην περιοχή Κριτζιανά. Είναι ένα σύνολο κτηρίων προστατευμένο από εξωτερικό περίβολο για προστασία από τους πειρατές. Η πρόσβαση είναι εύκολη

potamos epanomi
Παραλία ⛱ Επανομής
Natura 2000

Η Επανομή είναι περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας αφού ο υδροβιότοπος που υπάρχει στην περιοχή «Φανάρι», έκτασης 5.500 στρεμμάτων, λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών πουλιών και άλλων θηραμάτων και είναι πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. Ο υδροβιότοπος της Επανομής είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα Potamos “Natura 2000” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Επανομή είχε 4.210 κατοίκους το 1940, έγιναν 4.505 το 1951, ανέβηκαν στους 4.908 το 1991, ανήλθαν στους 6.885 το 2001 για να εκτιναχθούν στους 9.055 με την απογραφή του 2011.

epanomi 2

Αμμώδης παραλία και ένα ηλιοβασίλεμα που εντυπωσιάζει. Στο Ποταμό Επανομής επίσης, θα λατρέψετε την ευρύχωρη και αμμώδη παραλία του, η οποία είναι κατάλληλη για παιχνίδια, χωρίς τον φόβο ότι θα ενοχλήσετε, για χαλάρωση και ποιοτικές στιγμές με την παρέα, καθώς και για ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές. Θα σας εντυπωσιάσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που χαρίζει η περιοχή.

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού