Monemvasia Μονεμβασία

Monemvasia Μονεμβασία
Δήμος-Μονεμβασία-Πελοπόννησος

Monemvasia Μονεμβασία Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στο Βορρά.

Γιβραλτάρ της ανατολής

Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι Γιβραλτάρ της ανατολής, επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Μπαίνοντας στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία

Μονεμβασία
Μονεμβασία

Μεσαιωνικό κάστρο Monemvasia

Γραφικά και τα σπίτια εναρμονιζόμενα με το τοπίο. Η επίσκεψη στη Μονεμβασιά, με το μοναδικό μεσαιωνικό κάστρο που χτίστηκε τον 6ο αιώνα. Στο κάστρο, θα χρειαστεί να διαλέξετε ανάμεσα στην Άνω και Κάτω πόλη. Και οι δυο επιλογές προσφέρουν εξαιρετικά εστιατόρια, μοναδικά μονοπάτια και θέα. Τα ιστορικά ερείπια και οι Βυζαντινές εκκλησίες

Γιάννης Ρίτσος

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Η παλαιά πόλη έχει 90 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Το καμπαναριό της εκκλησίας του ελκομένου Χριστού στη Μονεμβασιά αριστερά και ο τρούλος της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας δεξιά όπως τους βλέπουμε από την κεντρική πλατεία του ελκομένου Χριστού.

Μονεμβασία
Monemvasia
Βυζαντινή καστροπολιτεία

Επισκεφθείτε τη μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και γίνετε πρωταγωνιστές ενός μεσαιωνικού παραμυθιού με φόντο πέτρινα πυργόσπιτα, στενά λιθόστρωτα και δαιδαλώδη σοκάκια!  Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα δρομάκια και αφεθείτε στη μαγεία της ιστορίας ενός οικισμού που κάποτε φιλοξενούσε όλους τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου!

Περιηγηθείτε στην Καστροπολιτεία, η οποία χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Πόλη, και θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα που τώρα στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως καταλύματα και εστιατόρια. Αυτό σημαίνει ότι στη Μονεμβασιά έχετε την μοναδική ευκαιρία να διανυκτερεύσετε σε κάποιο μεσαιωνικό πύργο. Στην Κάτω Πόλη θα ανακαλύψετε περπατώντας πολλά ιστορικά κτήρια, αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες. Φτάνοντας στην Άνω Πόλη μην παραλείψετε να ανεβείτε στο Γουλά επάνω Κάστρο για να απολαύσετε τη συγκλονιστική, πανοραμική θέα της πόλης!

Μονεμβασία βυζαντινό οχυρό

Η Μονεμβασιά είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης από την οποία πήρε και το όνομά της. Η φυσική τοποθεσία της την είχε καταστήσει ιδανικό καταφύγιο κατά τις επιδρομές των βαρβάρων. Η πολεοδομική οργάνωση του οικισμού ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους που επιτρέπει τη διαίρεση σε Ακρόπολη, Επάνω πόλη και Κάτω πόλη. Η Ακρόπολη βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του βράχου. Πρόκειται για τραπεζιόσχημο σε κάτοψη βυζαντινό οχυρό με πύργο σε κάθε γωνία του. Στα βορειοανατολικά ένας κυκλικός πύργος ίσως χρησίμευε ως παρατηρητήριο ή και ως πυριτιδαποθήκη.

Μονεμβασία
Monemvasia

Φημισμένο λάδι της περιοχής. Στην ιστορία του τόπου Οι Μονεμβασίτες αναφέρονται ως πλοιοκτήτες ή ναυτικοί, έμποροι, αλλά και πειρατές. Στα προϊόντα που εμπορεύονταν συγκαταλέγονται είδη όπως πρινοκκόκκι και κοξινέλα έντομα από τα οποία παρασκευάζεται, μετά από ειδική κατεργασία, κόκκινο χρώμα για βαφές υφασμάτων, μετάξι, παστά, δέρματα, ζώα, λάδι, κρασί. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τις οικοδομικές εργασίες, τη ναυπήγησή, καθώς και τη γεωργία και την κτηνοτροφία και δραστηριοποιούνταν στην απέναντι στεριά, από το Γέρακα ως τον Άγιο Φωκά, με ένα δίκτυο υποστατικών και μικρών οικισμών που έλεγχαν δρόμους και διαβάσεις και επικοινωνούσαν με πύργους και σκάλες που αναπτύχθηκαν στην ακτή. Φημισμένο ήταν τόσο το λάδι, όσο και το κρασί της περιοχής. Monemvasia

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού