Φάρος Αγγελοχωρίου Angelochori Lighthouse

Φάρος Αγγελοχωρίου Angelochori Lighthouse
φάρος Αγγελοχώρι

Angelochori Lighthouse Ο φάρος στο Αγγελοχώρι θα είναι ανοιχτός για το κοινό την Κυριακή 20.8. από τις 10:00 το πρωί μέχρι το μεσημέρι στις 14:00 καθώς και το απόγευμα από τις 17:00 μέχρι στις 20:00.

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων 

Ο φάρος ανοίγει για το κοινό μια φορά το χρόνο στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων οπότε το κοινό έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συμβολή τους στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Angelochori Lighthouse
Angelochori Lighthouse

Angelochori Lighthouse Φάρος στην είσοδο του Θερμαϊκού κόλπου

Ο φάρος εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, του 1912- 1913. Με την έλευση των Γερμανών χτίζεται δίπλα στον φάρο πολυβολείο αξιοποιώντας τη στρατηγική του θέση στο ύψωμα μπροστά στην είσοδο του Θερμαϊκού κόλπου. Ακόμα ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα από τα πέντε πολυβολεία από μπετόν που έφτιαξαν τότε οι Γερμανοί.

Ο φάρος από το 1864

Τον φάρο κατασκεύασε το 1864 η γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Την περίοδο 1883-1885 λόγω της σημασίας του φάρου Γερμανοί τεχνικοί έχτισαν οχυρά, έπειτα από παραγγελία των Οθωμανών. Αρχικά ο φάρος του Αγγελοχωρίου ήταν φτιαγμένος από συμπαγείς οπτόπλινθους, όπως οι καμινάδες των πρώτων βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης.

Η στερέωση και τα επιχρίσματα του Φάρου έγιναν με ασβεστοποζολανικά κονιάματα και χρησιμοποιήθηκε ηφαιστειακή γαία ως το πλέον ενδεδειγμένο υλικό για κτήρια που επηρεάζονται άμεσα από θαλάσσιες συνθήκες.

Ο φάρος του Αγγελοχωρίου έχει εστιακό ύψος 32 μέτρα και ύψος πύργου 10,5 μέτρα. Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο αλλά το 1948 μετά τις επισκευές φάρος επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε με καύσιμο ασετιλίνη. Το 1963, η ασετιλίνη αντικαταστάθηκε από ηλεκτρισμό και η φωτοβολία του αυξήθηκε στα 17 ναυτικά μίλια. 

Μεγάλο Εμβολο
Angelochori Lighthouse

Μεγάλο Έμβολο

Ο φάρος του Αγγελοχωρίου στην άκρη ακριβώς του ακρωτηρίου Καραμπουρνού ή Μεγάλου Εμβόλου βρίσκεται σήμερα στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Μάλιστα συνεργάζεται με τον Ραδιοφάρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Θερμαϊκού στις εκβολές του Αξιού. Από το κέντρο της πόλης απέχει περίπου 40 λεπτά.

Το Αγγελοχώρι βρίσκετε δίπλα στην Αγία Τριάδα. Η παραλία του Αγγελοχωρίου, αποτελεί μια όαση ξεκούρασης με πανέμορφη θέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το επιβλητικό βουνό των δώδεκα θεών του Ολύμπου . Μετά το μπάνιο, ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη στον Φάρο με το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και τα Οχυρά. Επίσης μην παραλείψετε την επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα με τα σπάνια πουλιά και τις αλυκές. Γραφικά ταβερνάκια ,πεντακάθαρα νερά, ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα.

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού