Ακρίτες Akrites

Ακρίτες Akrites
Ακρίτες-Σερρών

Ακρίτες Σερρών Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες»Akrites μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει την πνευματική, ηθική και αισθητική διαπαιδαγώγηση των μελών του, όπως και την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του Πόντου.

Ιστορική Προέλευση Ομάδας

Το 1919 – 1922 πρόσφυγες από τον Πόντο άφησαν με πόνο ψυχής τις πατρογονικές τους εστίες (περιοχές Τραπεζούντας, Κάρς και άλλες) και αφού ξεριζώθηκαν βίαια, ήλθαν και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε της Μακεδονίας.

Οι δικοί μας πρόγονοι, μαζί με τον πόνο τους, τις εικόνες τους και τις αναμνήσεις, μετέφεραν τα ήθη και έθιμα τους, τις παραδόσεις του τόπου τους, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εγκαταστάθηκαν στην ερημωμένη αυτή περιοχή των Σερρών. Εργάσθηκαν σκληρά και προόδευσαν, ποτέ όμως δεν ξέχασαν τις αλησμόνητες πατρίδες.

Εμείς, η τρίτη γενιά των Ποντίων στην περιοχή αυτή, θέλοντας να διατηρήσουμε την παράδοση μας, ιδρύσαμε τον Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» για να θυμίσει στους παλαιότερους, μέσα από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, όμορφες στιγμές από την πατρίδα και στους νέους την ιστορία, τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας.

Akrites
Σύλλογος Ποντίων

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1997 από Πόντιους της πρώην κοινότητας Επταμύλων και σημερινό Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σερρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Σερρών. Στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση των ποντιακών παραδόσεων, εθίμων και χορών, υπηρετώντας τα με ιδιαίτερο σεβασμό.

 Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων “Οι Ακρίτες”
Akrites

Δραστηριότητες Συλλόγου Akrites

1. Κοπή βασιλόπιτας.
2. Ετήσια χοροεσπερίδα με συμμετοχή των χορευτικών μας τμημάτων καθώς και ποντιακό γλέντι με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.
3.Παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, της 28ης Οκτωβρίου και της 29ης Ιουνίου (απελευθέρωση της πόλης των Σερρών)
4. Μνημόσυνο εις μνήμην της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου καθώς και εκδήλωση που περιλαμβάνει ομιλίες με ιστορικά στοιχεία, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, θέατρο, χορωδία και παρουσίαση χορευτικών τμημάτων.
5. Ετήσια χοροεσπερίδα που διοργανώνεται από το τμήμα της νεολαίας του συλλόγου με ποντιακό γλέντι.

 Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων “Οι Ακρίτες”


6. Εκδήλωση που περιλαμβάνει γεύμα με ποντιακά φαγητά για τη διατήρηση της γαστριμαργικής ιστορίας των προγόνων μας, που συνοδεύεται με ποντιακό γλέντι.
7. Εκδηλώσεις και παρουσιάσεις των χορευτικών μας τμημάτων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο καθώς και συμμετοχών μας σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
8. Διατήρηση ηθών και εθίμων με τη συμμετοχή της χορωδίας στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και παρουσίαση αυτών στην πόλη των Σερρών καθώς και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
9. Προσφορές βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη (αιμοδοσία, υλική βοήθεια, πνευματική στήριξη )
10. Σεμινάρια ιστορίας, παραδοσιακών φορεσιών, ποντιακών ηθών και εθίμων και τμήμα κινηματογραφικής απόδοσής τους.

Akrites Serron

Ποντιακή χοροί

O Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων “Οι Ακρίτες” συμμετέχει ενεργά σε πολλές εκδηλώσεις με το χορευτικό τμήμα Παραστάσεων παρουσιάζοντας χορούς του Πόντου.

Ο σκοπός του συλλόγου έχει την πνευματική, ηθική και αισθητική διαπαιδαγώγηση των μελών του, όπως και την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του Πόντου.

Τμήματα του συλλόγου

1.ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
2.ΧΟΡΩΔΙΑ
3.ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
4.ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
5.ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
6.ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΩΝ

akrites
akrites

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού