Ski Resort Βασιλίτσα

Ski Resort Βασιλίτσα
Βασιλίτσα

Ski Resort Βασιλίτσα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο με πολλές πίστες.

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, στη βορειοανατολική πλευρά του ομώνυμου όρους, που εκτείνεται σε υψόμετρο 2249μ. αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας. Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και από τότε υπόσχεται στιγμές ελευθερίας και ομορφιάς σε κάθε χιονοδρόμο ή επισκέπτη. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους, 5 συρόμενους, 1 παιδικό ) και 18 πίστες μαύρου, κόκκινου,μπλέ και πράσινου χρώματος. Δύο πίστες του κέντρου έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S Ολυμπιακών προδιαγραφών, πίστα Δίας ( στον διθέσιο ) και πίστα Τυμφαία. Η Βασιλίτσα απέχει 45km από την πόλη των Γρεβενών

Ski Resort
Ski Resort

Ski Resort Ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικών μορφών αναψυχής

Από το γραφείου οικοτουρισμού Βόρειας Πίνδου OVERLAND, οργανώνονται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικών μορφών αναψυχής στη φύση.

Επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, έναν από τους σπουδαιότερους της χώρας μας, ο οποίος θεσπίστηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1966 και μοιράζεται ανάμεσα στους νομούς Γρεβενών & Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα βλάχικη ονομασία, σημαίνει Ζεστή κοιλάδα. Ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο χωριό Μηλιά, σε απόσταση 15 χμ. από την πόλη των Γρεβενών, με πλήθος εντυπωσιακών παλαιολιθικών ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή. Η Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορος στη Ζαβόρδα.

Καταπληκτική είναι η θέα από το χιoνοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ειδικά όταν ανεβαίνει κανείς με τους αναβατήρες, καθώς αντικρίζει σαν σε πίνακα τα βουνά Αστράκα και Γκαμήλα, τις λίμνες Φλέγγα και Σμόλικα και την κοιλάδα των Γρεβενών. Τα τελευταία χρόνια, και χάρη στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, το χιονοδρομικό αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων χιονοδρόμων• ιδιαίτερα προσελκύει λάτρεις του snowboard από όλη την Ελλάδα.

Εντυπωσιακές μικρές λίμνες

Τα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Το 1995, μετά από ενέργειες της Νομαρχίας Γρεβενών, η 11η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων της Βέροιας κήρυξε τα γεφύρια του νομού διατηρητέα μνημεία. Η τεχνοτροπία τους είναι σε γενικές γραμμές κοινή.

Σε υψόμετρο 1940 μ. και 1960 μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Οι λίμνες αυτές, γνωστές και ως Δρακολίμνες, που αποτελούν το σύμβολο της περιοχής, συνδέονται με πολλούς θρύλους και έχουν νερό ολόκληρο το χρόνο.

Ζεστή κοιλάδα

Η παγωμένη Ζεστή κοιλάδα πήρε το όνομά της κατ’ ευφημισμό, καθώς αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και εκτός από την ποικιλία μορφολογικών και βλαστητικών χαρακτηριστικών, τονίζεται ακόμη από τεράστιους γκρεμούς και ορμητικά ρέματα. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο

Το χιονοδρομικό διαθέτει 8 αναβατήρες (2 εναέριοι & 6 συρόμενοι) και 16 πίστες (6 μέτριας δυσκολίας, 8 εύκολες και 2 πολύ εύκολες) συνολικού μήκους 16 χλμ. Στη Βασιλίτσα υπάρχει η μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα με μήκος 3.860μ. ενώ υπάρχει και η δυνατότητα και για νυχτερινό σκι στις φωτιζόμενες πίστες Ελίμεια 1 και 2 που βρίσκονται ανάμεσα σε τεράστια ρόμπολα. Από την πίστα Τυμφαία αξέχαστη είναι η θέα προς το ξακουστό και πολυτραγουδισμένο χωριό Σαμαρίνα: πρόκειται για το μοναδικό σημείο στο χιονοδρομικό που βλέπει προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασιλίτσα κέντρο

Σημείο αναφοράς η πίστα ειδικά φτιαγμένη για snowboard Halfpipe. Είναι κατασκευασμένη μόνιμα πάνω στο χώμα και δεν ετοιμάζεται μόνο από τους χιονοστρωτήρες μαζεύοντας και διαμορφώνοντας το χιόνι εδώ έγινε και το πρώτο jump contest στην Ελλάδα. Μάλιστα, στη Βασιλίτσα μπορεί κάποιος να κάνει snowboard ακόμη και σε συνθήκες ομίχλης, καθώς τα δέντρα χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς στους snowboarders αντίθετα προς τις γυμνές πλαγιές των υπολοίπων χιονοδρομικών κέντρων.

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού