Quitting Smoking Διακοπή του καπνίσματος

Quitting Smoking Διακοπή του καπνίσματος
διακοπή-καπνίσματος

Quitting Smoking Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα ακολουθήσετε, θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίσετε μια τελική ημερομηνία διακοπής. Στη περίπτωση που εφαρμόσετε τη σταδιακή μείωση προγραμματίστε εκ των προτέρων τους ημερήσιους ή εβδομαδιαίους στόχους σας ως προς τη σταδιακή μείωση του καπνίσματος έως την οριστική ημερομηνία διακοπής.

Η απόλαυση του καπνίσματος

Σχεδόν όλοι οι καπνιστές αναφέρουν ότι το τσιγάρο τους αρέσει. Η απόλαυση του καπνίσματος, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά υποχώρηση των συμπτωμάτων στέρησης από την έλλειψη της νικοτίνης στην οποία είστε εξαρτημένοι. Η δύναμη της θέλησης μερικές φορές δεν είναι αρκετή και χρειάζεται η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό ιατρό ή από ένα οργανωμένο ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μια χρόνια νόσος, η λήψη οργανωμένης βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υπάρχουν διεθνείς οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος, που πρέπει να εφαρμόζονται από ιατρούς και ψυχολόγους που έχουν αποκτήσει ειδική εκπαίδευση και γνώση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η διακοπή του καπνίσματος που γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας έχει 40-60% αποτελεσματικότητα, ενώ ένας καπνιστής που προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του τα καταφέρνει μόνο σε ποσοστό 3-5%.

Πάρτε την απόφαση, αναζητήστε οργανωμένη υποστήριξη

Η επιτυχής διακοπή του καπνίσματος δεν σχετίζεται με την ηλικία ή τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε. Η επιτυχία σύμφωνα με τις έρευνες εξαρτάται από το κατά πόσο θα ενταχθείτε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποστήριξης, από το αν θα ακολουθήσετε φαρμακευτική θεραπεία και ψυχολογική/συμβουλευτική υποστήριξη. Η θεραπεία που προτείνεται μπορεί να περιλαμβάνει μόνο συμβουλευτική υποστήριξη και παρακολούθηση χωρίς φάρμακα ή αν κριθεί αναγκαίο να προταθεί για τη διακοπή καπνίσματος ειδική φαρμακευτική αγωγή. Τα υπάρχοντα φάρμακα είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης, η βαρενικλίνη και η βουπριοπιόνη. Όλα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Φαρμακευτικά Σκευάσματα για τη Διακοπή του Καπνίσματος Quitting Smoking

Υπάρχουν διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα για την καταπολέμηση της σωματικής εξάρτησης από τα προϊόντα καπνού και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στέρησης που ενδέχεται το άτομο να βιώσει κατά τη διακοπή του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων: Η θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη NRTs τσίχλα, εισπνεόμενο νικοτίνης, παστίλιες νικοτίνης, ρινικό σπρέι νικοτίνης, διαδερμικό επίθεμα νικοτίνης), με πιο συνήθη να είναι το διαδερμικό επίθεμα, την τσίχλα και το εισπνεόμενο πιπάκι νικοτίνης, καθώς και τα θεραπευτικά σκευάσματα που δεν περιέχουν νικοτίνη, όπως η βουπροπριόνη και η βαρενικλίνη. Η θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος συστήνεται να περιλαμβάνει συνδυαστικά την εφαρμογή γνωσιακού και συμπεριφοριστικού τύπου παρεμβάσεων και φαρμακοθεραπείας για τρεις μήνες.

tseliou twitter
Ελένη Τσέλιου Πνευμονολόγος
Προσπάθεια Διακοπής Καπνίσματος

Για τον κάθε καπνιστή η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική. Εάν έχετε ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να διακόψετε το κάπνισμα με τη μέθοδο «μια και έξω» ή εάν σας φαίνεται πολύ δύσκολο να την ακολουθήσετε, τότε θα ήταν καλύτερο να προχωρήσετε στη σταδιακή μείωση και διακοπή

Η διακοπή μια και έξω αποτελεί δύσκολο στόχο και η αποτυχία σε έναν υψηλό στόχο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και κατά συνέπεια τροχοπέδη στην προσπάθειά σας. Συνήθως, είναι πιο εφικτό να επιτύχει κανείς έναν δύσκολο και μεγάλο στόχο μέσα από την εκπλήρωση μικρών και εφικτών στόχων.

διακοπή-καπνίσματος
Quitting Smoking
Υπνοθεραπεία Βελονισμός

Η υπνοθεραπεία είναι μια τεχνική ψυχοθεραπείας που επηρεάζει το υποσυνείδητο για να επιφέρει θετικές αλλαγές. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη έρευνα που να υποδηλώνει ότι η υπνοθεραπεία είναι αποτελεσματική ως βοήθημα στη διακοπή του καπνίσματος και επομένως δεν συστήνεται ως θεραπεία για τη διακοπή. Δεν μπορούμε λοιπόν να είμαστε σίγουροι για τα οφέλη της. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν υποβληθείτε σε υπνοθεραπεία, καθώς δεν συστήνεται για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, εάν αναζητήσετε έναν υπνοθεραπευτή, φροντίστε να είναι πιστοποιημένος. Quitting Smoking

Ο βελονισμός είναι μια θεραπεία που προέρχεται από την αρχαία κινεζική ιατρική, στην οποία οι λεπτές βελόνες εισάγονται σε ορισμένες περιοχές του σώματος με στόχο τη θεραπεία. Συχνά θεωρείται ως μια μορφή συμπληρωματικής ή εναλλακτικής ιατρικής. Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του βελονισμού για τη θεραπεία διακοπής του καπνίσματος, σε καμία μελέτη δεν τεκμηριώνεται το μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα του βελονισμού και φαίνεται πως τα ποσοστά διακοπής, που ενδεχομένως καταγράφονται, μετά την εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου βελονισμού, ακολουθούνται από πολύ μεγάλα ποσοστά υποτροπής από την 2η κιόλας εβδομάδα μετά τη διακοπή και έως το διάστημα των 6 μηνών.

Ως εκ τούτου, ο βελονισμός δεν συστήνεται από την επιστημονική κοινότητα ως θεραπεία διακοπής καπνίσματος. Ο βελονισμός είναι ασφαλής, όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων αντενδείκνυται να υποβάλλονται σε βελονισμό γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση ίσως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το αποφασίσετε.

Ελένη Τσέλιου Ειδική Πνευμονολόγος Χολαργός

Μεσογείων 248  Χολαργός  Τ.Κ.155 61

Τηλέφωνο 2106538392

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού