Πιστεύεις στο μάτι (mati)

Πιστεύεις στο μάτι (mati)
kako-mati

ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ; Τότε προχώρα στην θεραπεία. ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ: mati Εξαιρετικό άρθρο του Δημοκρίτου Τσουκάπα

Τρόπος θεραπείας παθολογικών καταστάσεων από μάτι κακό, ανθρώπων που διαθέτουν το ισχυρό χάρισμα να ξεραίνουν τον άλλον με μία και μόνο ματιά. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι ότι διαθέτουν προεξέχοντα μάτια χρώματος (συνήθως) γαλανού, ή έχουν φρύδια σμιχτά (ενίοτε έχουν ένα μονοκόμματο φρύδι) ενώ είθισται να είναι γεννημένοι ημέρα Σάββατο.

mati
mati

Ματιάζουν τζάμπα και βερεσέ

Από την κατηγορία αυτή εξαιρούνται συνήθως οι αλλήθωροι, αφού εξαιτίας του στραβισμού τους, δεν μπορούν ν’αποφασίσουν με πιο μάτι θέλουν να σε ξεράνουν. Οι πλέον επικίνδυνοι της κατηγορίας αυτής λογίζονται οι μύωπες, καθόσον εξαιτίας της στραβωμάρας τους σε περνάνε για όμορφο, οπότε και σε ματιάζουν τζάμπα και βερεσέ. Επίσης έχει αποδειχθεί, πως δεν απαλλάσσονται ευθύνης κι όσοι σε ταράζουν με κείνη την ακατάσχετη σιελόρροια (φτου-φτου-φτου, μην σε βασκάνω). Προσοχή, αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι.

Δεν έχει διαπιστωθεί αν οι άνδρες ή οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο μάτιασμα. Πιστεύεται ότι και τα δύο φύλα μπορούν και ματιάζονται με την ίδια ένταση και συχνότητα.

Επιπλέον, κανείς γαλανομάτης δεν παραδέχεται ποτέ ότι ματιάζει. Αν όμως συναντήσεις γυναίκα γαλανομάτα και σου διαβεβαιώνει πως «εγώ ποτέ δεν ματιάζω», ξύσε κρυφά τα καλαμπαλίκια σου, γιατί θ’αρπάξεις ημικρανία που θα σου φύγει ο Ανανίας. Παθήσεις από βασκανίες αναφέρονται πάμπολλες και ποικίλες. Παρακάτω καταγράφονται οι συνηθέστερες.

vaskania ksematiasma
mati

Παθήσεις από βασκανίες

1.Ακατάσχετη διάθεση για χασμουρητό: Χασμουριέσαι όπου και να βρίσκεσαι, με συχνότητα τέσσερις με πέντε φορές το λεπτό. Δεν μπορείς να συμμαζέψεις τα σαγόνια σου και τα μάτια σου τρέχουν ασταμάτητα.

2.Βουητό: Αν βουίζει απροειδοποίητα το δεξί ή τ’αριστερό σου αφτί είναι από μάτιασμα. Αν βουίζουν ταυτόχρονα και τα δύο, επισκέψου αμέσως ΩΡΛ, καθόσον κινδυνεύεις να κουφαθείς.

3.Βουλιμία: Ξαφνικά σε πιάνει μια όρεξη για φαΐ κι έχεις την αίσθηση πως θα καταχωνιάσεις τον αγλέουρα.

4.Προβλήματα εντέρου: Χωρίς καμιά προειδοποίηση αρχίζεις και κλάνεις αβέρτα-κουβέρτα. Όσο κι αν ψάχνεις τον λόγο, «κακό μάτι» είναι η αιτία.

5.Ημικρανία: Ξαφνικό μούδιασμα του μισού τεταρτημορίου του εγκεφάλου σου με έντονο πονόματο.(Αν ξεραθεί ολόκληρη η δεξιά πλευρά σου, δεν είναι μάτι, είναι εγκεφαλικό)

6.Σαβούρντισμα: Εκεί που βαδίζεις στον ίσιο δρόμο, τρως μια σαβούρντα που σ’ανεβαίνουν οι φτέρνες στο σβέρκο.

7.Τριχόπτωση: Σηκώνεσαι το πρωί και σου λείπουν τα μισά μαλλιά. Ό,τι και να λέει η επιστήμη, εσύ δεν πείθεσαι μιας κι επιμένεις πως είσαι ματιασμένος.

8.Φαγούρα: Έντονη αίσθηση καύσου γύρω από τα γεννητικά σου όργανα. Η πάθηση αυτή προϋποθέτει πέρα από κακό μάτι και μεγάλη δόση γλωσσοφαγιάς. mati

mati
mati 👁

Ξεμάτισμα

Ευτυχώς που σήμερα στη χώρα μας, αυτοί που μπορούν και ξεματιάζουν είναι περισσότεροι απ’αυτούς που ματιάζονται, οπότε και δεν κινδυνεύουμε ως Έθνος. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2019, υπολογίζεται πως στη χώρα μας οι ξεματιάστρες ανέρχονται σε 5.154.768 μέσα στον γενικό πληθυσμό. Δηλαδή οι μισοί ξεματιάζουν τους άλλους μισούς, σε αναλογία τρεις ξεματιάστρες προς έναν ματιασμένο.

Δεν υπάρχει ειδικό χάρισμα για να μάθεις να ξορκίζεις το κακό μάτι. Απλά πάντα υπάρχει μια γιαγιά που σου μεταβιβάζει όλες τις προσευχές και τα τερτίπια, οπότε και καθίστασαι αμέσως έτοιμος για ξεμάτιασμα. Βασική προϋπόθεση είναι να μη μεταφέρεις ποτέ τα κόλπα που σου έμαθε η γιαγιά ή να τα μεταβιβάσεις μόνο σε άτομο του ίδιου φύλλου.

Εσύ όμως, συνήθως δεν κρατάς το λόγο σου και τα μεταβιβάζεις σε κόρες, σε εγγόνια στην κόρη του γείτονα και σε κάθε άλλον που θέλει καλά και ντε να πάρει πτυχίο στο είδος.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό, η χώρα εμπλουτίζεται με ικανό αριθμό ατόμων που γνωρίζουν να ξεματιάζουν, με αποτέλεσμα στο τέλος να μπορεί σχεδόν καθένας να ξεματιάζει τον εαυτό του.

Τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει πως ορισμένες ξεματιάστρες μπορούν και διώχνουν το κακό μάτι κι από απόσταση και δη, μέσω τηλεφώνου, internet, skype και πρόσφατα και μέσω Face Book.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα συμπτώματα της βασκανίας επιμένουν και τότε χρειάζονται ειδικές μeθόδους ξεματιάσματος.

Εκεί παρεμβαίνει η επιστήμη κι όπως επισημαίνει η Dr Αμαλία (καφεμάντις και αναγνώστρια κρυστάλλων), κατά την τελευταία ημερίδα της Π.Ε.Κ. (Πανελλήνιας Ένωσης Καφεμάντιδων), καταγράφηκαν οι παρακάτω αναγνωρισμένοι μέθοδοι ξορκισμού πάσης φύσεως βασκανίας.

Μεθόδους ξεματιάσματος

1.Κλασική περίπτωση ανυποχώρητης κεφαλαλγίας:

Φλιτζανάκι καφέ, μισογεμάτο νερό, στάξιμο λαδιού (κατά προτίμηση extra παρθένο, χωρίς οξύτητα) μετά των αντιστοίχων ευχών. Αν σκάσει η σταγόνα, πάει έσκασε το μάτι, και γίνεσαι αυτόματα καλά. Αν παραμείνει η σταγόνα του λαδιού ως έχει, σε φωνάζει η ξεματιάστρα και σου λέει: « Πώ-πω-πωωωω! Κοίτα γρουσούζικο μάτι που σε βρήκε! Γι’αυτό σκέβρωσες κι έγινες σαν τον θείο Επαμεινώνδα» Οπότε συνεχίζει την θεραπεία ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της τελετουργίας, χασμουριέται του κερατά

2: Για δύσκολες περιπτώσεις (ακόμη και περιπτώσεις αυτοξεματιάσματος) Παίρνεις πετσέτα καθαρή και λίγο αλάτι. Δένεις κόμπο σε μια γωνιά της πετσέτας το αλάτι και την κρεμάς πίσω απ’την πόρτα του μπάνιου. Ύστερα αρχίζεις τα άμπρα-κατάμπρα (άμα θέλετε τα λόγια μόνο στο μέσεντζερ και κατόπιν πληρωμής) και κατόπιν λύνεις τον κόμπο και ρίχνεις το αλάτι σε ένα ποτήρι νερό. Ξαναλές άλλα λόγια (πάλι κατόπιν πληρωμής σας τα μαθαίνω) και στο τέλος ραντίζεις το νερό τρεις φορές πάνω στον ματιασμένο ή πάνω στην μάπα σου (αν ο ματιασμένος είσαι εσύ). Σημ. Η μέθοδος αυτή έχει παρενέργειες καθόσον καθόλη την διάρκεια της ιεροτελεστίας τσουτσουριάζει η πέτσα σου, σηκώνεται η τρίχα σου κάγκελο και τρέμεις ολόκληρος.

3: Για πολύ δύσκολες περιπτώσεις.

Παίρνεις τρία αναμμένα κάρβουνα και τα σταυρώνεις λέγοντας ταυτόχρονα τις γητειές (άμα θέλετε τα λόγια, σας είπα τον τρόπο) Κατόπιν παίρνεις τα κάρβουνα και τα ρίχνεις σε μια λεκάνη νερό. Άμα βουλιάξουν είσαι ματιασμένος και γίνεσαι αυτόματα καλά. Άμα δεν βουλιάξουν, πήγαν τζάμπα τα λεφτά που έδωσες και πάνε να σε δει κάνας γιατρός γιατί ότι και να κάνουν με σένα οι ξεματιάστρες, ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΤΣΟΥΚΑΠΑΣ

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού