Κάστρο Λεμεσού Limassol Castle

Κάστρο Λεμεσού Limassol Castle
κάστρο-λεμεσσού

Limassol Castle Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, ακριβώς πάνω από το παλιό λιμάνι.

Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού

Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του κάστρου, αλλά σύμφωνα με τον Etienne de Lusignan, χτίστηκε το 1193 από τον ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών, Γκυ ντε Λουζινιάν. Εντούτοις, η πρώτη επίσημη αναφορά στο κάστρο χρονολογείται από το 1228, κατά τη διάρκεια της ανάμιξης του Frederic II της Γερμανίας στις υποθέσεις της Κύπρου.

Limassol Castle
Κάστρο Λεμεσσού

Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος

Σύμφωνα με την παράδοση, στο Κάστρο αυτό ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας κι επίσης την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Τα οχυρωματικά τείχη παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και υπάρχουν απόψεις ότι αποτελούν κομμάτια ενός πολύ μεγαλύτερου κάστρου.

Ανά τους αιώνες το κάστρο δέχτηκε επιθέσεις διαφόρων εισβολέων, αλλά έπαθε μεγαλύτερες ζημιές στους σεισμούς του 1567 και του 1568. Τέλος, το 1590 οι Οθωμανοί ξανάχτισαν το κάστρο στην υφιστάμενη μορφή του. Το αρχικό κάστρο ήταν μεγαλύτερο από το μεταγενέστερο, στο οποίο ενσωματώθηκαν κάποια κομμάτια από το παλαιότερο κτίριο, όπως οι δύο μακρόστενες αίθουσες του ισογείου. Κάτω από την ανατολική αίθουσα υπάρχει ένα υπόγειο με κελιά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέχρι το 1950. Σήμερα, το Kάστρο στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου.

museum
Limassol Castle

Ιστορικό Κέντρο Limassol Castle

Στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού βρίσκεται το Κάστρο της πόλης, μέσα στο οποίο φιλοξενείται μέρος της Μεσαιωνικής Συλλογής του Κυπριακού Μουσείου. Το σημερινό κάστρο χρονολογείται στην περίοδο της τουρκοκρατίας (γύρω στα 1590) και ενσωματώνει τμήματα του προγενέστερου μεσαιωνικού κάστρου.

Από αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν στο χώρο, φαίνεται ότι το κάστρο κτίστηκε πάνω από μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ος-7ος αι. μ.Χ.) και ένα μεσοβυζαντινό μνημείο (10ος-11ος αι. μ.Χ.). Άλλα ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη ενός σημαντικού ναού, πιθανώς του πρώτου λατινικού καθεδρικού της πόλης. Από την τουρκοκρατία και μέχρι το 1940 το Κάστρο χρησιμοποιείτο ως φυλακή.

Όταν ιδρύθηκαν οι Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, το Κάστρο της Λεμεσού δόθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και χρησιμοποιήθηκε ως Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού από το 1948 μέχρι το 1964, οπότε παραχωρήθηκε στην Εθνική Φρουρά λόγω των διακοινοτικών ταραχών. Από το 1987 μέχρι σήμερα φιλοξενεί μέρος της Μεσαιωνική Συλλογής του Κυπριακού Μουσείου.

το Μεσαιωνικό Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα μέσα από τα οποία αντικατοπτρίζεται το ιστορικό γίγνεσθαι της Κύπρου, η οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή, καθώς και άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής στο νησί από τον 3ο μέχρι το 18ο αιώνα μ.Χ. Καλύπτονται με άλλα λόγια η πρωτοχριστιανική, παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδος, η φραγκοκρατία, βενετοκρατία και τέλος η τουρκοκρατία.

Περιοχή:Λεμεσός
Διεύθυνση:Ριχάρδου & Βερεγγάριας κοντά στο παλιό λιμάνι
Συντεταγμένες GPS:Lat: 34.6722 Lon: 33.04163
Τηλ. Επικοινωνίας:Τηλ: +357 25 305 419
Ώρες Λειτουργίας:Δευτέρα – Σάββατο: 09:00 – 17:00
Κυριακή: 10:00 – 13:00
Περίοδος Λειτουργίας:Όλο τον χρόνο.
Κλειστό κατά τις Δημόσιες Αργίες.
Μεσαιωνικό Κάστρο
Limassol Castle
Limassol Castle

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού