Νησιά Διομήδη Diomede Islands

Νησιά Διομήδη Diomede Islands
Diomede Islands

Diomede Islands Νησιά Διομήδη Ο Μεγάλος Διομήδης βρίσκεται στη ρωσική πλευρά ενώ ο Μικρός Διομήδης στην πλευρά των ΗΠΑ.

Τα νησιά Διομήδη

Tomorrow Island Μεγάλος Διομήδης και Yesterday Island Μικρός Διομήδης. Τα νησιά Διομήδη απέχουν μόλις τρία μίλια μεταξύ τους, αλλά το μεγαλύτερο νησί είναι σχεδόν μια μέρα μπροστά από τον μικρότερο γείτονά του (21 ώρες) επειδή βρίσκονται εκατέρωθεν της Διεθνούς Γραμμής Ημερομηνίας που διέρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και σηματοδοτεί το όριο μεταξύ μιας ημερολογιακής ημέρας και το επόμενο. Κάθονται στο στενό του Βερίγγειου μεταξύ της ηπειρωτικής Αλάσκας και της Σιβηρίας Ο Μεγάλος Διομήδης βρίσκεται στη ρωσική πλευρά ενώ ο Μικρός Διομήδης στην πλευρά των ΗΠΑ. Η γέφυρα πάγου που σχηματίζεται μεταξύ των δύο νησιών τον χειμώνα καθιστά δυνατό, αν και παράνομο, να περπατήσετε τη μικρή απόσταση μεταξύ τους και να «ταξιδέψετε στο χρόνο».

Βρίσκονται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Ο Δανός θαλασσοπόρος Βίτους Μπέρινγκ που το έλεγε η καρδιά του ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που πάτησε ποτέ το πόδι του στο έδαφος τους. Ήταν 16 Αυγούστου 1728, όταν χαρτογραφήθηκαν οι Διομήδειοι Νήσοι. Εκείνη την ημέρα γιόρταζε ο Άγιος Διομήδης σύμφωνα με το Ορθόδοξο Ρωσικό Εορτολόγιο, προς τιμή του οποίου έλαβαν την ονομασία τους.

Diomede Islands

Ταξιδέψετε στο χρόνο Diomede Islands

Βρίσκονται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, για να μην νομίζουμε πως αυτές οι δύο χώρες απέχουν πολύ. Το 1867 υπογράφηκε ένα κείμενο συμφωνίας που καθόριζε τους όρους πώλησης της Αλάσκας από τη Ρωσία στις ΗΠΑ και, αναγκαστικά, οι Διομήδειοι Νήσοι ενεπλάκησαν στη συμφωνία, καθώς όριζαν πλέον τα σύνορα μεταξύ των χωρών. Συγκεκριμένα: το σύνορο βρίσκεται στη μέση της απόστασης που χωρίζει το νησί Κρούζενστερν ή Ignaluk από το νησί Ρατμάνοβ ή Nunarbuk, και συνεχίζει βόρεια επ’ αόριστον ώσπου να χαθεί εντελώς στον Αρκτικό Ωκεανό.

Diomede Islands
Diomede Islands
Diomede Islands

Ο Μεγάλος Διομήδης φιλοξενεί πλέον μόνο στρατιωτικές μονάδες, καθώς ο όποιος πληθυσμός ζούσε εκεί μεταφέρθηκε από την πρώην σοβιετική κυβέρνηση στα ενδότερα της χώρας. Το μεγαλύτερο διαθέτει και ένα σημαντικό μετεωρολογικό σταθμό, Αντίθετα, στον Μικρό Διομήδη υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 110 μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το 1990 ζούσαν 178 άτομα. Ο Μεγάλος Διομήδης είναι το ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας, ενώ το δυτικότερο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι Αλεούτιες νήσοι. Δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από τον Μικρό Διομήδη, βρίσκεται άλλο ένα μικρό, ακατοίκητο νησί που λέγεται Βράχος Φέργουεϊ.

Ο Μικρός και ο Μεγάλος Διομήδης απέχουν λιγότερο από 3 700 μέτρα αλλά και 21 ώρες.

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού