Άσθμα και εγκυμοσύνη 🤰 asthma

Άσθμα και εγκυμοσύνη 🤰 asthma
άσθμα-εγκυμοσύνη 🤰

Το άσθμα asthma είναι ένα από τα πιο κοινά νοσήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως περίπου 0,5 έως 4% των κυήσεων επιπλέκονται από άσθμα.

Εγκυμοσύνη

Κατά την εγκυμοσύνη, περίπου στο 1/3 των γυναικών το άσθμα επιδεινώνεται, στο 1/3 βελτιώνεται και στο 1/3 η βαρύτητά του παραμένει αμετάβλητη.

Κατάλληλη θεραπεία – asthma

Όταν μία έγκυος έχει άσθμα – και κυρίως όταν αυτό δεν ελέγχεται καλά – μπορεί να εμφανιστούν δυσμενή συμβάντα στην κύηση, όπως θάνατος του εμβρύου, πρόωρη διακοπή της κύησης, υπερτασικές διαταραχές ή διαβήτης της κύησης, όπως και αιμορραγία πριν και μετά τον τοκετό. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι κυοφορούσες γυναίκες με μη ελεγχόμενο άσθμα χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση και κατάλληλη θεραπεία.

asthma

Μια έγκυος γυναίκα με άσθμα πρέπει να παρακολουθείται παράλληλα από Πνευμονολόγο, σε συνεργασία με Γυναικολόγο που παρέχει τη μαιευτική φροντίδα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μέτριου-σοβαρού άσθματος ή σε εγκυμοσύνη που εμφανίζει επιπλοκές.

Στόχοι της αντιμετώπισης του άσθματος κατά την εγκυμοσύνη είναι:

  • Ο έλεγχος των ημερήσιων και νυχτερινών συμπτωμάτων
  • Η διατήρηση της φυσιολογικής ή της καλύτερης πνευμονικής λειτουργίας
  • Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων δραστηριότητας
  • Η αποφυγή εμφάνισης  κρίσεων
  • Οι ελάχιστες δυνατές παρενέργειες από τα φάρμακα
  • Η γέννηση ενός υγιούς νεογνού
έλεγχος του άσθματος

Η θεραπεία του άσθματος στην εγκυμοσύνη δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη εκτός εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άσθματος, ιδιαίτερα τα εισπνεόμενα, είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη και δεν θα πρέπει να διακόπτονται από την έγκυο, γιατί με το σωστό έλεγχο του άσθματος διασφαλίζεται η υγεία του εμβρύου και της μητέρας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό κατά την εγκυμοσύνη να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφεύγονται οι εκλυτικοί-ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον.

Πηγή: myasthma.gr

Τσέλιου Ελένη

Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος

Τσέλιου Ελένη

admin

Τοπικός οδηγός επιχειρηματικότητας Δήμου Θερμαϊκού