AUTUMNAL EQUINOX ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ 2024

AUTUMNAL EQUINOX ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ  2024
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Autumnal Equinox Όλοι οι λαοί πάνω στη Γη έχουν σχεδόν ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας. Στιγμές ισορροπίας σε αυτούς τους ανισόρροπους καιρούς.

Από ισημερινό μέχρι τους πόλους

Σπουδαίες οι ημέρες αυτές. Σχεδόν μοναδικές ημέρες του χρόνου, (οι άλλες ήταν το Μάρτιο), που ΟΛΟΙ οι λαοί πάνω στη Γη έχουν σχεδόν ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας. ΟΛΟΙ. Από ισημερινό μέχρι τους πόλους. Ο χρόνος είναι μια άχρονη έννοια. Ο άνθρωπος πάνω στην Υδρόγειο στην προσπάθειά του να τον τιθασεύσει, για τις ανάγκες του τις καθημερινές, κυρίως εμπορικές και θρησκευτικές, τον κατέγραψε και έκανε ημερολόγια. Αυτά διαφέρουν από λαό σε λαό, αλλά αστρονομικά παραμένουν ίδια.

Autumnal Equinox
Autumnal Equinox

Μπαίνουμε αστρονομικά στο φθινόπωρο Autumnal Equinox

Εμείς εδώ στην Ελλάδα από τις 15 και 43 πρώτα λεπτά την Κυριακή μπαίνουμε αστρονομικά στο φθινόπωρο. Λαοί όμως στην Ασία και στην Αυστραλία και στη νότιο Αμερική θα μπαίνουν στην άνοιξη. Φθινοπωρινή ισημερία για μας, εαρινή ισημερία γι’ αυτούς. Σας μπέρδεψα; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία στην τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Οι δύο ισημερίες, και τα δύο ηλιοστάσια. Οι ημέρες στις οποίες η Υδρόγειος περνά από αυτά τα σημεία έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν πάρα πολύ σπουδαίο ρόλο για την επιβίωση του ανθρώπου πάνω στη Γη.

Autumn
Autumnal Equinox

Η διάρκεια της ημέρας θα μικραίνει

Η Υδρόγειος στο αέναο ταξίδι της γύρω από τον ήλιο την Κυριακή 22/9 στις 15 και 43΄ ώρα Ελλάδας θα περάσει από το βόρειο ημισφαίριο της εκλειπτικής στο νότιο. Φαινομενικά, η τροχιά του ήλιου που έχει στραφεί προς τα νότια από τις 21 Ιουνίου θα συνεχίζει να ανατέλλει όλο και πιο νότια και θα φαίνεται να κάνει μικρότερη τροχιά στον ουράνιο θόλο.

Η διάρκεια της ημέρας θα μικραίνει για εμάς στο βόρειο ημισφαίριο και θα μεγαλώνει για τους λίγους κατοίκους του νοτίου ημισφαιρίου. Τις ημέρες αυτές όλοι οι λαοί της Γης μοιραζόμαστε τις ώρες του εικοσιτετραώρου σχεδόν ισότιμα ανάμεσα στη νύχτα και την ημέρα. Είναι η λεγόμενη φθινοπωρινή ισημερία. Μία από τις δύο μοναδικές ημέρες του χρόνου, (η άλλη ήταν το Μάρτιο), όπου ΟΛΟΙ οι λαοί πάνω στη Γη έχουν σχεδόν ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας. Autumnal Equinox

Τι άλλο ιδιαίτερο έχουν αυτές οι ημέρες; Αν ξυπνάτε πρωί, δείτε την ανατολή του ήλιου. Ακριβώς εκεί όπου ανατέλλει ο ήλιος βρίσκεται η πραγματική γεωγραφική ανατολή του τόπου σας. Μόνο τις ημέρες αυτές, στην εαρινή ισημερία και στην φθινοπωρινή ισημερία, έχουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ γεωγραφική ανατολή του τόπου μας. Τα χρώματα επίσης θα γίνουν πιο έντονα για μας στο βόρειο ημισφαίριο. Το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο θα αντικαταστήσουν το πράσινο. Μια πανδαισία χρωμάτων.

Μπαίνουμε στο φθινόπωρο

Η θρησκεία μας έβαλε στις ημέρες αυτές τις συλλήψεις ,όχι ότι συνελήφθησαν από τους Ρωμαίους, αλλά ότι έμειναν έγκυες οι Ελισάβετ και η Μαρία, μητέρες του Ιωάννη του Προδρόμου και του Χριστού. Τις γεννήσεις τις έβαλαν στα ηλιοστάσια. Εσείς βάλτε τώρα τις εποχές όπου θέλετε και όπως τις θέλετε, γιατί έτσι όπως πάμε, με τα αέρια θερμοκηπίου που φορτώνουμε την ατμόσφαιρα, θα έχουμε σύντομα καλοκαίρι μέχρι τα Χριστούγεννα. Πάντως, για την ώρα: Μην ξεχνάτε ότι αύριο το πρωί θα ξυπνήσετε καλοκαίρι και θα κοιμηθείτε το φθινόπωρο, γιατί από αύριο το μεσημέρι μπαίνουμε στο φθινόπωρο. Απολαύστε τα χρώματα της φύσης και καλό φθινόπωρο. Autumnal Equinox

Hμέρες ισορροπίας

Το κυριότερο όμως. Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες ισορροπίας. Ζήστε χαρούμενα και σε ισορροπία πάντα σ’ αυτούς τους ανισόρροπους καιρούς.

Ανατολή Ηλίου
Ανατολή Ηλίου

Οι Έλληνες πάντα λάτρεις του φωτός. Την ισημερία την λέμε ίση+ΗΜΕΡΑ. Οι Λατίνοι equi=ίση +nox=ΝΥΧΤΑ. Δεν μας τρομάζουν τα σκοτάδια

H φωτογραφία δείχνει την ανατολή του ήλιου από το Δημοτικό πάρκο της Νάουσας. Ο ήλιος ανατέλλει λίγο πιο βόρεια από την κορυφή του Χορτιάτη.

Ευχαριστούμε τον κύριο Χαρίτων Τουμπουλίδη για το αξιόλογο άρθρο Autumnal Equinox